Polisanmälde stövarjägare på grund av felskrivning

Stövarjägare i Boråstrakten blev anklagade för tjuvjakt från jaktkritiker när de arrangerade harjakt nyligen. Anledningen – skrivfel i jaktförordningen på riksdagens hemsida.

Harjakt är tillåtet ett tag till i Västra Götalands län. Foto: Per Jonson

Det var sammanslutningen Jaktkritikerna som via riksdagens hemsida upptäckte att harjakten i Västra Götaland slutade den 31 januari.

Stövarjägare i området som planerat in en stor harjakt och samtidigt insamling till välgörenhet nu i början av februari blev anklagade för tjuvjakt och polisanmäldes.

Eftersom jakttiden på hare i Västra Götalands län slutar den 15 februari (fälthare) respektive den 28 (29) februari för skogshare, blev stövarjägarna naturligtvis förvånade, men nu har Naturvårdsverket gett en förklaring.

– Det har tyvärr skett en olycklig formatering i webbversionen av jaktförordningen på riksdagens hemsida. Därmed har man kunnat tolka det som om Västra Götaland och Öland har samma jakttider. Vi tar på oss skulden och har nu gjort en rättelse på vår remissida, säger Ebba Henning Plank, handläggare på Naturvårdsverket till Borås Tidning.

Den planerade stövarjakten genomfördes i vanlig ordning och drog in 27.000 till Cancerfonden.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼