Polisanmälde stövarjägare på grund av felskrivning

Stövarjägare i Boråstrakten blev anklagade för tjuvjakt från jaktkritiker när de arrangerade harjakt nyligen. Anledningen – skrivfel i jaktförordningen på riksdagens hemsida.

Harjakt är tillåtet ett tag till i Västra Götalands län. Foto: Per Jonson

Det var sammanslutningen Jaktkritikerna som via riksdagens hemsida upptäckte att harjakten i Västra Götaland slutade den 31 januari.

Stövarjägare i området som planerat in en stor harjakt och samtidigt insamling till välgörenhet nu i början av februari blev anklagade för tjuvjakt och polisanmäldes.

Eftersom jakttiden på hare i Västra Götalands län slutar den 15 februari (fälthare) respektive den 28 (29) februari för skogshare, blev stövarjägarna naturligtvis förvånade, men nu har Naturvårdsverket gett en förklaring.

– Det har tyvärr skett en olycklig formatering i webbversionen av jaktförordningen på riksdagens hemsida. Därmed har man kunnat tolka det som om Västra Götaland och Öland har samma jakttider. Vi tar på oss skulden och har nu gjort en rättelse på vår remissida, säger Ebba Henning Plank, handläggare på Naturvårdsverket till Borås Tidning.

Den planerade stövarjakten genomfördes i vanlig ordning och drog in 27.000 till Cancerfonden.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vill inte reglera löstagbara vapenmagasin

Regeringen har i sin proposition lagt fram ett förslag om att göra vapenmagasin tillståndspliktiga. Flera riksdagsledamöter har motionerat emot detta förslag och nu har Riksdagens justitieskottet i ett betänkande avstyrkt regleringen av vapenmagasin.
ANNONS ▼