Planer på 70 kilometer stängsel mot svinpest

Danmark (JJ) Den danska regeringen vill sätta upp ett 70 kilometer långt stängsel för stoppa vildsvin och den fruktade afrikanska svinpesten.

Den danska regeringen har planer på ett stängsel mot svinpest. Foto: Gettyimages

Det handlar om ett en och en halv meter högt stängsel längs hela gränsen mellan Danmark och Tyskland. Norra Skåne berättar att planen också stöds av Dansk folkeparti.

Grisbönder gillar förslaget eftersom ett utbrott av afrikansk svinpest skulle stoppa exporten av danskt fläskkött.

Skeptisk jägare

Men det finns skeptiker – bland annat Hans Kristensen, jägare som skrivit flera böcker om jakt.  Han varnar för att stängslet inte kommer att stoppa svinpesten.

– Vi vet att vildsvin är otroligt glada i vatten och duktiga simmare. De är känt att vildsvin har simmat sträckor som är mer än dubbelt så långa som Flensborg Fjord, säger Hans Kristensen till DR Nyheder.

Afrikansk svinpest drabbar vildsvin och tamgrisar.

 

AKTUELLT

Här vill länsstyrelserna öka vargstammen

Vargstammen ska öka ytterligare i Dalarna, Gävleborg, Västmanland och Västra Götaland. Det är innebörden av det förslag som det mellersta rovdjursförvaltningsområdet offentliggjorde på onsdagen.

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Annonser