På söndag släpps svenska plottar på norsk björn

Norge (JJ) Nu är det klart: Norrmännen får hjälp av ett svenskt plotthundsekipage för att få tag i en björn som dödat får i drygt fyra veckor.

Svenska plotthundar sätts in i björnjakten i Bardu i Nordnorge under söndagen. Karta: Google maps, foto: arkivbild

Nye Troms berättar att Statens naturoppsyn har gett klartecken för att drivande plottar får sättas in för att få bort björnen i Bardu.

Annars är björnjakt i inte tillåten med drivande hund i Norge.

– Den här hunden är inte van med denna typ av terräng med mycket blommor och får överallt. Men användning av hund kommer utan tvivel att stärka våra chanser att skjuta björnen. Det är vår enda chans, säger jaktledare Pär Nilsen.

Jakten inleds på söndagen och nu inriktar sig jägarna på att försöka finna ett färskt spår som plottarna kan ställas på. När det är säkert björnen spåras kommer hundarna att släppas.

60 får har dödats och det finns misstankar om att det är flera björnar som rör sig om området.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Vi är Jaktjournalen: Kristofer jagar gås professionellt

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. Idag är det Kristofer Hanssons tur.

Annonser