På söndag släpps svenska plottar på norsk björn

Norge (JJ) Nu är det klart: Norrmännen får hjälp av ett svenskt plotthundsekipage för att få tag i en björn som dödat får i drygt fyra veckor.

Svenska plotthundar sätts in i björnjakten i Bardu i Nordnorge under söndagen. Karta: Google maps, foto: arkivbild

Nye Troms berättar att Statens naturoppsyn har gett klartecken för att drivande plottar får sättas in för att få bort björnen i Bardu.

Annars är björnjakt i inte tillåten med drivande hund i Norge.

– Den här hunden är inte van med denna typ av terräng med mycket blommor och får överallt. Men användning av hund kommer utan tvivel att stärka våra chanser att skjuta björnen. Det är vår enda chans, säger jaktledare Pär Nilsen.

Jakten inleds på söndagen och nu inriktar sig jägarna på att försöka finna ett färskt spår som plottarna kan ställas på. När det är säkert björnen spåras kommer hundarna att släppas.

60 får har dödats och det finns misstankar om att det är flera björnar som rör sig om området.

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser