På söndag släpps svenska plottar på norsk björn

Norge (JJ) Nu är det klart: Norrmännen får hjälp av ett svenskt plotthundsekipage för att få tag i en björn som dödat får i drygt fyra veckor.

Svenska plotthundar sätts in i björnjakten i Bardu i Nordnorge under söndagen. Karta: Google maps, foto: arkivbild

Nye Troms berättar att Statens naturoppsyn har gett klartecken för att drivande plottar får sättas in för att få bort björnen i Bardu.

Annars är björnjakt i inte tillåten med drivande hund i Norge.

– Den här hunden är inte van med denna typ av terräng med mycket blommor och får överallt. Men användning av hund kommer utan tvivel att stärka våra chanser att skjuta björnen. Det är vår enda chans, säger jaktledare Pär Nilsen.

Jakten inleds på söndagen och nu inriktar sig jägarna på att försöka finna ett färskt spår som plottarna kan ställas på. När det är säkert björnen spåras kommer hundarna att släppas.

60 får har dödats och det finns misstankar om att det är flera björnar som rör sig om området.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser