På söndag släpps svenska plottar på norsk björn

Norge (JJ) Nu är det klart: Norrmännen får hjälp av ett svenskt plotthundsekipage för att få tag i en björn som dödat får i drygt fyra veckor.

Svenska plotthundar sätts in i björnjakten i Bardu i Nordnorge under söndagen. Karta: Google maps, foto: arkivbild

Nye Troms berättar att Statens naturoppsyn har gett klartecken för att drivande plottar får sättas in för att få bort björnen i Bardu.

Annars är björnjakt i inte tillåten med drivande hund i Norge.

– Den här hunden är inte van med denna typ av terräng med mycket blommor och får överallt. Men användning av hund kommer utan tvivel att stärka våra chanser att skjuta björnen. Det är vår enda chans, säger jaktledare Pär Nilsen.

Jakten inleds på söndagen och nu inriktar sig jägarna på att försöka finna ett färskt spår som plottarna kan ställas på. När det är säkert björnen spåras kommer hundarna att släppas.

60 får har dödats och det finns misstankar om att det är flera björnar som rör sig om området.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser