Jaktnyheter

Överklagar vargjakten i Örebro län

Jägareförbundet vill tömma Kindlareviet i Örebro län. Foto: Istock
Örebro (JJ) Endast två vargar får skjutas i vinterns vargjakt i Örebro län. Det överklagas nu av Svenska Jägareförbundet, som vill ha beslut på att reviret töms.
Svensk Jakt berättar att Jägareförbundets representant i viltförvaltningsdelegationen föreslog att ett helt revir skulle tas bort. Förslaget var jakt på sex vargar, och ytterligare tilldelning om reviret skulle visa sig innehålla fler än sex vargar. Enligt Jägareförbundet och Svensk Jakt fick det förslaget starkt stöd i viltförvaltningsdelegationen. Ändå beslutade länsstyrelsen om jakt på endast två vargar i Kindlareviret i vinter.

”Hanvarg och hans avkomma”

– Det är en hanvarg och hans avkomma som hävdar reviret. Ortsbor har berättat att de sett valpar i området, berättar Ingvar Hellquist, ordförande i Jägareförbundet i Örebro län. Vid vinterns inventeringar i Örebro län konstaterade länsstyrelsens spårare 3,8 vargrevir med valpar. Revir som delas med andra län räknas som halva och revir som delas med två län som en tredjedels revir.

Under miniminivån

Miniminivån för antal valpande vargrevir i Örebro är satt till fem. – Vi har indikationer på att det fötts valpar i sex revir i våras. Sannolikt tillkommer det några när vi inventerar i vinter. Det är dock valpande revir som vi delar med andra län. Min gissning är vi inte heller i vinter når upp till mininivån, säger Per Ahlqvist, inventeringsansvarig vid länsstyrelsen i Örebro. Jägareförbundets Ingvar Hellquist menar att hela syftet med jakten, att tömma revir och ge människor i området lite lättnad under några år, blir förfelad. – Låt oss säga att vi skjuter två valpar under jakten i Kindlareviret. Då har vi inte uppnått någonting med den här jakten, säger Ingvar Hellquist.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21