Det kan bli licensjakt på varg i Gävleborg trots förvaltningsrättens beslut. Arkivbild från 2017

Överklaganden sinkar beslut om löshundar i vargjakten i Färila

Även om länsstyrelsens personal skulle vilja tillåta löshundar i skyddsjakten på en varg i Färila, kan ett sådant beslut inte tas i nuläget. Jakten är nämligen överklagad av vargvänner och då sätter lagstiftningen stopp för ändringar i det ursprungliga beslutet.

"}}

Jaktjournalen har berättat att jaktledaren och jägarna i jakten på en närgången och skadegörande varg i Färila i Gävleborgs län vill använda löshundar. Utan spårsnö blir det mycket svårt att jaga vargen utan hundar.

Från början tänkte länsstyrelsens personal att jaktområdet är för litet för löshundar. Men sanningen är att området är drygt 5.000 hektar stort och att två jaktlag släpper löshundar under exempelvis älgjakt.

Förvaltningslagen

Det hade varit möjligt för jägarna att släppa löshund och posta ut runt jaktområdet.

Det har jägarna poängterat och under torsdagsförmiddagen hade länsstyrelsens personal möte för att se om det man kunde ge okej till löshundar.

– Vi kom inte längre än att vi konstaterade att vårt första jaktbeslut är överklagat och då sätter Förvaltningslagen stopp för att vi ändrar i beslutet, säger Sandra Wahlund, handläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Nordulv och två malmöbor

Det är föreningen Nordulv och två privatpersoner hemmahörande i Malmö som överklagat och begärt inhibition, alltså stopp i jakten i väntan på avgörande om jaktens laglighet.

– Förvaltningsrätten har begärt kompletterande uppgifter från oss. Något beslut om inhibition har inte kommit, säger Sandra Wahlund.

När de nya jakttiderna beslutades ändrades förordningen gällande löshund på varg. Det är inte längre tillåtet att släppa hund på varg från 21 augusti. Nu är det möjligt först från den 1 december.

– Jag var inte inblandad i beslutsprocessen i slutskedet, men man har bedömt att löshund på varg är lämpligt cirka en månad innan licensjakterna startar. Då satte man 1 december som datum, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket.