Överklaganden av vargjakt avslås

Norge (JJ) Varken vargvänner eller brukarorganisationer får gehör för sina överklaganden av planerad vargjakt i tre norska områden. 36 vargar ska skjutas.

NRK berättar att Rovviltnämnderna i Oslo, Akershus och Østfold beslutat om jakt på 24 vargar innanför vargzonen samt 12 vargar utanför zongränsen.

Tre utpekade vargrevir ska bort: Osdalen, Jalussa och Slettås.

19 överklaganden kom in. Vargvännerna anser generellt att det inte ska vara någon vargjakt alls.

Bland organisationerna som företräder människorna som drabbas av vargarna, vill man ha högre tilldelning i jakten.

Företrädare för WWF tror att det kan betyda jakt på 50 vargar i Norge i vinter, när andra rovviltnämnder fattar sina beslut. WWF:s norska generalsekreterare, Nina Jensen, hävdar i ett pressmeddelande att det i så fall skulle innebära att 90 procent av de helnorska vargarna får skjutas.

Rovviltnämnderna avvisar alla överklaganden. Nu är det upp till Klimat- och miljödepartementet att avgöra saken.

I fjol blev det ingen jakt eftersom miljöminister Vidar Helgesen stoppade jakten. Han hänvisade till att den inte var förenlig med norsk lagstiftning och norska åtaganden i internationella överenskommelser.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser