Överklagade och återfår rätten till vapenlicens

Mannen hyrde in sig i ett magasineringsförråd där han förvarade sina vapen i ett säkerhetsskåp. Det fick Polisen att återkalla hans vapenlicenser, men nu slår Kammarrätten fast att mannen åter är lämplig att inneha vapen.

Det är Dagens Juridik som rapporterar om fallet. Mannens vapen fanns i ett magasineringsförråd hos företaget Shurgard.

När hyran för förrådet uteblev anlitades 2015 ett auktionsföretag som skulle tömma förrådet. Då påträffades säkerhetsskåpet och tre vapen som mannen hade i skåpet.

Nycklarna till säkerhetsskåpet hade förkommit och Polisen återkallade mannens vapenlicenser.

2018 ansökte mannen om nya licenser, men Polisen sa nej med hänvisning till att han inte uppfyllde kraven som samhället ställer på en vapeninnehavare.

Rätt i två instanser

Mannen överklagade och Förvaltningsrätten höll med om att det i och för sig fanns skäl att ifrågasätta hans lämplighet att inneha vapen. Men rätten tog fasta på att mannen i övrigt levt skötsamt och därmed kunde bli vapeninnehavare igen.

Polisen överklagade då till Kammarrätten, men även där får mannen rätt och ska åter kunna få vapenlicenser.

”Kammarrätten framhåller att det varit fråga om en överträdelse av allmänna förvaringsregler som inte är straffsanktionerad och att det gått en lång tid sedan överträdelsen”, skriver Dagens Juridik.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser