Så mycket som 100 fällda gråsälar kan ha rapporterats som misstänkta jaktbrott. Foto: Gettyimages, montage

Oönskad byråkrati har lett till polisanmälningar mot säljägare

Byråkratin kring säljakt har lett till att uppskattningsvis cirka 100 polisanmälningar om misstänkta jaktbrott kan ha upprättats.- De här reglerna vill vi ändra och har därför skrivit till regeringen, säger Ebba Henning Planck, handläggare på Naturvårdsverket.

"}}

Det är nyheten med licensjakt på gråsäl som drabbat säljägare. Reglerna säger nämligen att jägare som fäller gråsäl måste rapportera det både till Länsstyrelsen och Naturvårdsverket.

– När kustbevakningens personal började titta på saken såg man att fällda sälar bara var rapporterade till en myndighet. Därför gjordes polisanmälningar, berättar Kenneth Kronberg, jakt- och viltansvarig polisen Stockholm.

Han tycker det är olyckligt att jägare hamnat i kläm.

– Anmäler du till det ena stället, så är det ju inte av ondska eller med uppsåt att begå jaktbrott som du låter bli att lämna in en anmälan till. Det handlar om att de jägarna inte haft koll på reglerna, säger Kenneth Kronberg.

”Jättebra”

Ebba Henning Planck, handläggare på Naturvårdsverket är inne på samma linje.

– Det var nog inte så här det var tänkt och därför har vi bett regeringen ändra i reglerna, säger Ebba Henning Planck.

Hon och de andra myndighetsföreträdarna som Jaktjournalen talat med har inte koll på exakt hur många polisanmälningar som gjorts. Siffran 100 nämns av flera personer, men inte heller Mikael Wedin på Kustbevakningen vet exakt.

– Det kan bara polisen svara på. Men jag tycker att det är jättebra om reglerna ändras, så att det blir lättare för jägarna, säger Mikael Wedin.