Jaktnyheter

Olaglig örnjakt utreds

Saxån (JJ) En kungsörn hittades snarad vid en åtel i Saxån vid Borgafjäll. Nu utreder Polisen illegal rovdjursjakt värnar till allmänheten om tips.

Det var i slutet av mars en person upptäckte den snarade kungsörnen som fortfarande var i livet. Personen kunde ta loss örnen från fällanordningen som inte var i sämre skick än att den kunde ta till vingarna och flyga därifrån. En anmälan om illegal rovdjursjakt gjordes till Polisen.

En åtelkamera som registrerades av anmälaren vid platsen hade hunnit tas bort innan Polisen kom dit och undersökte brottsplatsen. Polisen tror att en åtel arrangerats med avsikt att fånga örnen. – Det måste det vara eftersom man också har lagt dit delar av en död ren för att locka djuret. Det är klart att det finns kanske andra djur man har velat komma åt. Men det är i alla fall illegal jakt. Förmodligen hade man inte tillstånd att ha åtelkamera där heller, säger kriminalinspektör Lennart Häggbom på Umeåpolisen till Folkbladet. Fällanordningen är enligt Polisen ett ambitiöst verk. En inhägnad har byggts dit djuret lockats in. Där inne har själva åteln funnits samt en snara.

I dagsläget finns ingen misstänkt och Polisen tar tacksamt in alla tips de kan få.