Ok till skyddsjakt på smålandsvargen

Förvaltningsrätten beslutar att skyddsjakten på en fårdräpande varg i Småland får fortsätta. Överklagan från föreningarna Nordulv och Jaktkritikerna avslås.

Förvaltningsrätten i Luleå köper inte de båda klagande föreningarnas argument, att vargtiken skulle kunna flytta in i vargreviret i Östergötland. Inte heller argumentet att alla beteshagar i Småland skulle förses med så kallat rovdjursavvisande stängsel.

”Då vandringsvargar förekommer i hela länet, inte bara i detta område, har det inte varit ekonomiskt möjligt att förebygga genom rovdjursavvisande stängsel. Sådan stängsling är ett långsiktigt arbete. Effekten blir därför utspridd och det är stor risk att en varg som passerar en hage, och väljer att försöka ta sig in, inte stöter på ett rovdjursavvisande stängsel. Enligt Naturvårdsverkets förvaltningsplan ska stängsel prioriteras till områden med revir. Eftersom det saknas revir i Jönköpings län har inte uppsättning av rovdjursavvisande stängsel heller haft någon nationell prioritet. Länsstyrelsen bedömer inte att rovdjursavvisande stängsel är ett krav för att kunna besluta om skyddsjakt”, står det i Förvaltningsrättens dom.

Nordulv och Jaktkritikerna har radat upp en lång rad med argument för varför jakten ska stoppas: Den strider mot EU-lagstiftningen, och den skadegörande individen har inte kunnat pekas ut. Jaktkritikerna menar också att länsstyrelsen inte har mandat att fatta beslut om skyddsjakt.

Alla argument avfärdas dock av Förvaltningsrätten och jakten får fortsätta.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼