OK att avliva norska järvungar – veterinär behöver inte vara med

Nu är det klart att Statens naturoppsyn i Norge får avliva järvungar i lyor. Det behövs ingen veterinär närvarande.

Det behövs ingen veterinär med när järvungar ska avlivas i lyorna, har den norska regeringen beslutat. Foto: Gettyimages

I vinter har en licensjakt på 72 järvar genomförts i Norge. Men det krävs också att vargungar avlivas för att trygga betesområdena för får och ren.

När järvungar avlivas bedövas hondjuret, för att kontrollera om hon har mjölk i juvret. I år uppstod en diskussion om att en veterinär måste vara med när honan sövs.

Men det har de norska myndigheterna kommit runt genom att veterinär överlåter bedövningen till personal från Statens naturoppsyn.

– Extraordinära uttag av järv är ett viktigt instrument för att följa upp Stortingets riktlinjer. Därför har det varit viktigt att finna en snabb lösning, så att personal från statens naturinspektorat kan hålla jämna steg med avlägsnandet av järv, som tidigare år, säger klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn (V) på regeringens hemsida.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼