Oförändrad björntilldelning i Jämtland

Östersund (JJ) Totalt 60 björnar får fällas under höstens licensjakt på björn i Jämtland. Det är lika många som i fjol.

Områdeskarta Jämtlands län. Illustration: Länsstyrelsen.

Tidigare i vår flaggade en politiker i Strömsund om att björntilldelningen kunde komma att höjas men så blir inte fallet. Länsstyrelsen i Jämtlands län har beslutat att totalt 60 björnar får fällas i länet.

– Vi har bara gjort några småjusteringar där gränsdragningar mellan områdena varit oklara. Sen är tilldelningen i de fjällnära området med rennäring något större än i fjol, säger Mikael Wallén, rovdjurshandläggare på naturvårdsenheten.

Under våren har totalt 17 björnar fällts under skyddsjakt, var av en varit en så kallad paragraf 28, alltså skyddsjakt på eget initiativ. Mikael Wallén menar att det stora antalet fällda björnar beror på att våren varit lång och snörik. En vanlig vår skjuts mellan fem och sju björnar. 2012 när det också var mycket snö långt fram på säsongen sköts 22 björnar på skyddsjakt.

Tilldelning

Område 1:

söder om Europaväg 14 (E14).
Antal björnar:Högst 30 björnar får fällas varav högst 15 får fällas inom område 1b.

Område 2:

norr om Europaväg 14 (E14).
Antal björnar: Högst 30 björnar får fällas varav högst 15 får fällas inom område 2b.

 

 

 

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Livet utan Klarna kan bli bra för Fritid och Vildmark

Piteå (JJ) Telefonerna har gått varma hos Fritid och Vildmark sedan det offentliggjordes att Klarna sagt upp deras avtal. – Vi får fått jättemånga stöttande samtal och erbjudande från sju-åtta andra företag som vill hitta kreditlösningar för våra kunder, berättar Seved Wiklund.

Annonser