Nytt angrepp trots felfritt rovdjursstängsel

Gräsmark (JJ) I söndags dog tolv får i ett vargangrepp och i morse var vargen tillbaka i hagen i Gräsmark. Detta trots ett bra stängsel.

Fårägaren hade ett femtrådigt rovdjursavvisande stängsel i utmärkt skick. (Stängslet på bilden är också ett godkänt stängsel, dock inte av samma typ som i den aktuella hagen) Arkivfoto: Per Jonson

Efter söndagens attack konstaterade besiktningsmannen från Länsstyrelsen att stängslet hade låg spänning. I övrigt var det femtrådiga och drygt meter höga rovdjursavvisande stängslet i utmärkt skick.

I förmiddags upptäcktes ytterligare ett angrepp och Urban Mossberg, besiktningsman på länsstyrelsen uppger att totalt fem får är döda till följd av det nya vargbesöket.

– Det märkliga är att jag inte hittar några svagheter alls i stängslet. Det är i mycket bra skick. Efter söndagens attack röjdes gräs bort och vi uppmätte nu 5-6000 volt i de fem trådarna. Vi kan inte säga hur vargen tog sig in.

Fårägaren har nu uppmanats dela av hagen och hålla de kvarvarande fåren, var av ett tjugotal är lamm, närmare huset.

Enligt Urban Mossberg har det inte skett några vargangrepp i området tidigare under våren. Vargen tros härstamma från reviret Skugghöjden.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser