Kortare jakttid föreslås för förföljande älghundar

I Naturvårdsverkets förslag på nya jakttider finns även förslag som gäller jakthundanvändning. Bland annat föreslås att älghundar som förföljer älg inte får släppas före den första oktober i södra Sverige. Bör älghundsägare vara oroliga för kortare möjligheter till jaktträning?

Naturvårdsverket förslår sedan tidigare att hundanvändning endast får pågå framtill 31 januari, alltså avslutas en månad tidigare än nu. I det nya förslaget gör också Naturvårdsverket en ny indelning mellan ställande och förföljande hundar. Bland de ställande hundarna återfinns de som ställer älgen, bland de förföljande återfinns de som förföljer älgar som går undan. Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket har delvis varit med och jobbat fram förslaget och han menar att det nya förslaget ska minska risken för att älgar utsätts för onödigt lidande och att exempelvis annat klövvilt jagas. I en mejlkonversation med Jaktjournalen formulerar han sig så här:

”Med ställande hund menar vi här en hund som har ett arbetssätt som strävar efter att få viltet att stanna upp. Den får då inte bete sig på ett sätt som håller viltet i rörelse. Som vi skriver är bakgrunden till förslaget att säkerställa att viltet inte utsätts för onödiga påfrestningar, främst med avseende på riskerna med överhettning.”

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!
Halva priset och vapenförsäkring ingår

19:- /mån

​​​​Första 12 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera

Tidning + digital
✔️Tidningen direkt hem
✔️Full digital tillgång

49 kr / nr

Ingen bindningstid

Prenumerera