"Lägg timmarna i skogen" är det kanske viktigaste rådet i jakten på en bra vildsvinshund.

”Individ viktigare än ras” – i jakten på bra vildsvinshund

Vildsvinsstammen må ha minskat sedan toppåren, men fortfarande skjuts närmare hundratusen vilda grisar varje år i Sverige. I takt med att stammen vuxit fram under 2000-talet har också intresset och kunskapen om hur man jagar vildsvinen ökat och idag skjuts många grisar för hund varje år.

Vildsvinsjakt med hund är en både spännande och rolig jaktform. Oavsett om den bedrivs med stående eller drivande hundar. Jaktjournalen har pratat med tre jägare som jagar vildsvin med hund om hur de tänker kring både val av hund och om jakten med den samma.

Gemensamt för de tre, Sonny Nilsson i Dals Ed, Josefine Jerlström i Knivsta och Peter Ekeström i Söderköping, är att de menar att rasvalet främst är en smaksak. Om man vill ha fram en bra vildsvinshund gäller det snarare att välja rätt individ.

– Man vinner på att vara noggrann i valet av valp, att titta på föräldradjuren och på linjerna. Det är också bra att ta hjälp av någon som kan det här, säger Peter Ekeström.

Hur ska man då göra för att få fram en bra vildsvinshund? Ja kanske sammanfattar Sonny Nilson det hela enklast.

– Lägg timmarna i skogen.

Tre jägare om vildsvinshundar

Namn: Peter Ekeström
Ålder: 65 år, jagat gris i 30 år
Bor: Söderköping
Hundar: jagar just nu med en jämthund, en östsibirisk laika och en spets-blandras
Jagar: mest i Östergötland men jag åker dit folk vill att jag ska komma

Hur tänker du vid val av hund?

– Nu för tiden jagar jag egentligen uteslutande med ställande hundar. Jag föredrar klassiskt ställande hundar som vill ställa och inte spränga loss vildsvinen. Jag föredrar renrasiga spetsar och främst tikar som är lite försiktigare. Många hanar kan antingen bli för hårda eller så vågar de inte. Individen är viktigare än rasen.

Vilka egenskaper ska en bra vildsvinshund ha? 

– Oavsett ras så letar jag främst efter två saker, mental stabilitet och jaktlust. Skallintensitet och självständighet är intressant men är de mentalt stabila och har stor jaktlust så har de ofta dådkraft att våga jaga vildsvin.

Hur ska hunden jobba? 

– Om hunden bara går på slag, så behöver vildsvinen bara promenera och då kan de gå långt. Jag vill ha en hund som är fysisk stark och kan gå i kapp vildsvinen och irritera dem så att de stannar. När de stannat vill jag hatt hunden ger vildsvinen utrymme. Inte att de är så hårda att det blir slagsmål.

Vad ska man tänka på när man vill få fram en bra vildsvinshund?

– Man vinner på att vara noggrann i valet av valp, att titta på föräldradjuren och på linjerna. Det är också bra att ta hjälp av någon som kan det här. Bara för att det är en spets betyder det inte att den blir duktig på gris, det är inte samma sak som att jaga älg. Sedan får man aldrig fram en bra hund om man inte präglar den rätt och har mycket gris att jaga. En fågelhund till exempel kan man träna olika moment med. Det funkar inte med en löshund. Det finns inga genvägar, man behöver tillgång till viltet man vill jaga. Jag vet inte vad jag gjort med mina hundar egentligen mer än att jag jagar mycket vildsvin med dem.

Vad ska man tänka på som hundförare när man jagar gris?

– Vid älgjakt behöver man ju vara som en indian i skogen. Annars är man rökt. Ofta när man jagar gris kan man klampa in på ståndet. Mer ljud kan ge större skottchans. Smyger du och trampar på en kvist kan det få vildsvinen att bli misstänksamma och röra sig bortåt. Om hunden skäller på fem meters avstånd blir inte grisen rädd men om hunden tystnar och försvinner för att sedan komma tillbaka då kan grisen bli förvirrad. Ofta följer grisen efter hunden. Jag har skjutit många vildsvin när jag kallat in hunden på ståndet. Sedan kommer det alltid ett utfall från grisen. Det kan ta två minuter eller två timmar. Men till sist tröttnar grisen och utfallet kommer.

Skiljer det nåt på hur man jagar under olika delar av säsongen?

– Både ja och nej. Generellt sett nej men om suggorna brunstar i ett område blir stora galtar jävligt farliga för hunden. De kan samlas i området och nästan bevaka varandra. Sedan ju kallare det blir ju hårdare kan vildsvinen trycka. Det blir ofta bättre stånd på vintern.

Namn: Josefine Jerlström
Ålder: 34
Bor: Knivsta
Hundar: två gråhundar, Önnagårds Ida och Skallsångens Bibbi
Jagar: mestadels i Uppland

Hur tänker du vid val av hund?

– Att jag började jagade med just gråhund var faktiskt en slump, men eftersom Ida har funkat så bra både på vildsvin och älg så blev det rätt naturligt att fortsätta på det spåret med en avkomma efter henne. Dock är avkomman inte injagad på vildsvin än men vi får se hur det blir kommande säsong. Om jag skulle köpa en ny hund idag skulle jag ha beslutsångest för det finns jättemånga duktiga hundar inom andra raser också. Men jag vill ha en hund som är lätt och smidig i kroppen, så det skulle antingen bli en till gråhund, fast en hane, eller en östlaika.

Vilka egenskaper ska en bra vildsvinshund ha?

– Jag vill ha en hund som är smart, snabb och envis. Smart: ska kunna läsa situationen och arbeta klokt. Snabb: är viktigt för att kunna parera utfall och även få vildsvinen mer rörliga. Envis: ger inte upp så lätt. Jag vill inte ha en hund som blir aggressiv och försöker bita eller ta vildsvinen, det handlar både om hunden och viltets bästa.

Hur ska hunden jobba?

– Det viktigaste är att den håller sig på behörigt avstånd till vildsvinet (jobbar smart helt enkelt) eftersom det både minimerar skaderisken och bjuder på fler skottchanser när hunden inte är för nära. Men samtidigt vill jag inte att den ska jobba på för långt avstånd heller, då det blir svårare att se vildsvinet och vildsvinet lättare kommer upp i fart. En attack där hunden inte hinner undan kan leda till värre skador. En annan fördel är om hunden jobbar aktivt så vildvinet rör på sig, det upplever jag också leder till fler skottchanser.

Vad ska man tänka på när man vill få fram en bra vildsvinshund?

– Låt hunden växa färdigt och bli minst ett år innan du släpper den på vildsvin, den behöver ha hjärnan (och kroppen) med sig. Sen underlättar det om man har ett bra samarbete med sin hund. Underskatta inte vardagslydnad och framförallt inkallning. Jag kommer aldrig sätta på mina hundar skyddsväst, det tynger ner dem och gör att de inte kan röra sig lika snabbt och smidigt. Om hunden har mer hjärna än jaktlust så klarar den sig bättre utan.

Vad ska man tänka på som hundförare när man jagar gris?

– Det skiljer lite mellan att smyga på ståndskall på älg och vildsvin. Min känsla är att det går att vara snabbare och mer rörlig på vildsvin än på älg, då de oftast inte är lika lättstötta. Den stora skillnaden är att jag ofta behöver gå mycket närmare på vildsvin än på älg, speciellt om vildsvinen inte gör så mycket förflyttningar eller utfall. Jag skulle också säga att det är viktigt att träna skytte, framförallt på nära håll, eftersom skottsekvensen ofta sker snabbt och nära. Som alltid behöver man tänka på att bara ta skott om man vet var hunden är, men eftersom vildsvinen ofta befinner sig i samma nivå som hunden behöver man vara ännu mer försiktig än älg.

Skiljer det nåt på hur man jagar under olika delar av säsongen?

– I början på säsongen är hundarna vanligtvis mer otränade än senare delen av säsongen och det brukar även vara ganska varmt ute, vilket kan öka skaderisken för hundarna. Lite senare på säsongen börjar suggorna brunsta och kultingarna födas.

– Det brukar vara en peak i november-decenber där många hundar skadas. Där får man ställa sig frågan om det är värt att släppa hund. Snömängden och svaga isar är också något att ha med i beräkningen.

Namn: Sonny Nilsson
Ålder: 34 år
Bor: Dals-Ed 
Hundar: en jämte, en laika och en drever 
Jagar: i Dalsland

Hur tänker du vid val av hund?

– Vilken ras man väljer tycker jag är en smaksak men jag vill gärna ha en ställande hund. Att jag använder laika beror främst på att jag upplever att de inte är lika präglade på älg som exempelvis gråhund eller jämthund. Sedan är individen viktigare än ras. Jag har jagat med både grå- och jämthundar som varit riktigt bra. Sedan gäller det att titta bakåt i stamtavlan för att se vad man kan förvänta sig.

Vilka egenskaper ska en bra vildsvinshund ha? 

– Stort mod, förmågan och viljan att ta äldre spår och stor jaktlust. Det är egenskaper som är svåra att tvinga fram, de måste finnas i hunden. Om det gick skulle ju alla ha bra hundar. Sedan gäller det att se vilken individ man har och jobba utifrån det. Där jag jagar finns inte extremt mycket gris så just förmågan att ta gamla spår ett vinnande koncept för mig.

Hur ska hunden jobba? 

– Ja vill att hunden ska jobba aktivt och nära vildsvinet. Oftast står det i någon tät plantering. Jobbar hunden för långt från vildsvinet är det väldigt svårt att lokalisera vildsvinet och komma till skott. Däremot ska den ska självklart inte vara så skarp att den börjar fajtas med grisen

Vad ska man tänka på när man vill få fram en bra vildsvinshund?

– Börja prägla i tidig ålder. Lägga spår. Ha nån åtel som du kan släppa hunden från för att träna. Sedan är det bara att lägga timmarna i skogen. Låta hunden jaga mycket. Jag testar mycket i hägn för att prägla på vildsvin och visa hunden vad det är man vill att den ska göra. Bättre prägling är ju svårt att få, speciellt i låg ålder. Jag tror dock att man inte ska köra för mycket i hägn. Det riskerar att vagga in hunden i falsk säkerhet.

Vad ska man tänka på som hundförare när man jagar gris?

– Är väl som med all annan jakt. Nått att tänka på är väl inne på ståndskallet. Är ju ofta tätt och snabba situationer ibland. Hund och gris i samma höjd och tätt inpå varandra. Så säkerheten först. Jag upplever att det är svårare att gå in på grisstånd än på älg just eftersom de ju sällan står i grovskog utan i täta helveten. Man behöver komma nära för att komma till skott.

Skiljer det nåt på hur man jagar under olika delar av säsongen?

– Nej inte för min del. Jag jagar på samma vis. Är väl om det kommer lite spårsnö. Då kan man ju använda sig av den och släppa direkt i ett spår.