Torbjörn Figaro är en av de frivilliga som försöker mota bort älgar från tallplanteringar och utfodra dem på andra platser. Foto: Gettyimages och privat, montage

Flygningar, bortstötning, ensilage – så ska Långeds älgar räddas från skyddsjakt

Länsstyrelsen och jägare från grannjaktlag gör nu gemensam sak för att försöka rädda älgar från att bli skjutna i skyddsjakt i Långed. Länsstyrelsen har flyginventerat området och kommande helg gör man ett större försök att försiktigt stöta älgarna från tallplanteringarna.

"}}

– Jag kan inte bara stå och se på när älgarna slaktas i snödjupet, säger Tobjörn Figaro, som jagar i grannjaktlaget och har samlat in pengar till ensilage åt älgarna.

Markägare i Långeds viltvårdsområde i Nordmaling i Västerbotten har under en lång rad år skjutit älgar i skyddsjakt. De kommer vandrande ned till området och stoppas upp av viltstängslet vid E4:an.

”Oetiskt”

– Det är oetiskt att bedriva jakt under en tid på åren på dräktiga kor riskerar att kasta sina foster. Det måste gå att mata dem på någon plats så att de inte ger sig på tallplantorna. Det finns människor i närheten som matat bort älgar från vägar i uppemot mot 30 år – och det har gått alldeles utmärkt, säger Tobjörn Figaro.

Länsstyrelsen har i år sagt nej till begärd skyddsjakt på tio vuxna älgar och tio kalvar. Långeds viltvårdsområde har överklagat till Naturvårdsverket och även skickat in en ny ansökan om skyddsjakt till länsstyrelsen.

– Eftersom det nu finns frivilliga krafter som hjälper till gratis med både arbete och mat åt älgarna, vill vi prova det här och se om vi kan få till en lösning som är mer långsiktig än skyddsjakt varje år, säger Erik Lindberg, handläggare på länsstyrelsen i Västerbotten.

Länsstyrelsen har också tagit fasta på lyckad bortstötning och utfodring av älgar som uppehöll sig nära väg och vållade många viltolyckor i Umeåtrakten.

Skidar runt

Planen för Torbjörn Figaro och de andra frivilliga är att åka skidor till platserna där älgarna befinner sig och mota bort dem från områden med tallplanteringar.

– Det gäller att ta det försiktigt, så att älgarna inte stressas, säger Tobjörn Figaro.

Långeds viltvårdsområde omfattar cirka 3.600 hektar mark. När Tobjörn Figaro och andra frivilliga skidat runt i området har de bara hittat enstaka mindre grupper med älg.

I snödjupet, som nu också har ett lager av skare, rör sig älgarna minimalt. De äter på en plats, har sina legor på en annan plats och rör sig i stort sett bara mellan dessa två punkter i terrängen.

Beslutade om flygning

Erik Lindberg på länsstyrelsen bad Långeds VVO skicka en karta över områdena där älgarna befinner sig.

– Vi fick tillbaka en karta på hela viltvårdsområdet. Man skrev att älgarna fanns att söka i områden med tallar som är kortare än fem meter. Då beslutade vi oss för att flyga över området och det skedde förra helgen, berättar Erik Lindberg.

Flyginventeringen visade att det finns cirka 70 älgar på eller i nära anslutning till Långeds marker.

– Målsättningen i området är sex älgar per tusen hektar i vinterstånd. Flygningen visar att markägarna inte är hjälpta av att skjuta 20 älgar, säger Erik Lindberg.

Ett problem

Ett problem är att ensilagebalarna nu ligger utanför markerna som Långeds VVO förfogar över. Det är 600 meter till närmaste bal och Torbjörn Figaro och de andra frivilliga har inte lyckats få älgarna att gå till balarna.

– Helst skulle vi behöva lägga ut små strängar med ensilage som leder till matplatserna. I helgen ska vi i alla fall försöka mota älgarna och jag tror att mellan 20 och 40 man kommer att delta, säger Torbjörn Figaro.

Arne Öberg som är jaktledare i Långeds VVO tror inte att försöken att få bort älgarna från tallplantorna kommer att lyckas.

– De här älgarna lever på tall nu. Ska du kunna mata vilda djur måste du börja tidigt på hösten. Det går inte att börja nu, det är dömt att misslyckas, säger Arne Öberg.

”Pannkaka av alltihop”

Är du inte glad att ni får gratis hjälp och gratis ensilage?
-För sex år sedan skulle man också hjälpa till. Men det blev pannkaka av alltihop. Vi måste minska antalet älgar som är på skogen. De här älgarna vill ha tall – du kan aldrig få dem att börja äta en helt annan meny, svarar Arne Öberg.

Enligt SLU-professor Göran Ericsson finns det dock chans mata älgar och styra bort dem från tallplanteringar.

– Det finns gott om studier i både Sverige och Norge. Erfarenheten är att det kan ta upp till sju år att få en älg att avbryta sin vandring och stanna på en foderplats. Men utfodrar man i det område som älgarna tänker stanna, så kan man mycket väl lyckas hålla dem borta från tallplantor, har Göran Ericsson tidigare sagt till Jaktjournalen.

För tre år sedan rapporterade Jaktjournalen att Långeds VVO skjutit 8,6 älgar per tusen hektar under ordinarie älgjakt – och dessutom sökte skyddsjakt.

”Säljer ni älgkött?”

Vad gör ni med älgarna ni skjuter?
-Ja, vi måste ju äta upp dem, svarar Arne Öberg.

Säljer ni älgkött?
– Nej, vi säljer inget älgkött. Enskilda kan väl sälja sina köttlotter. Men det är ingen som köper upp älgkött idag, älgslakterierna är nedstängda, svarar Arne Öberg.

Torbjörn Figaro säger till Jaktjournalen att man kommer att börja utfodringen av älgarna i Långed tidigt på hösten kommande säsong.

– Vår plan är att försöka göra en flygning till över området, för att se om kommande helgs skrämselinsats fungerat eller om älgarna gått tillbaka igen, säger Erik Lindberg på länsstyrelsen