Jaktnyheter

8,6 älgar per 1 000 hektar skjutna i Långed

Med ordinarie och extra tilldelning har det blivit 21 älgar fällda i Långeds jaktlag hittills i år. Foto: Istock
Västerbotten (JJ) Långeds jaktlag utanför Nordmaling har hittills i den pågående älgjakten skjutit 8,6 älgar per tusen hektar. Nu söker man också skyddsjakt. – Vi måste skydda vår egendom, säger jaktledare Arne Öberg.
När snön blir djup börjar älgarna vandra mot bland annat Långed, som ligger nära E4:an strax norr om Nordmaling. Långeds jaktlag förfogar över 3 270 hektar mark och har hittills den pågående älgjakten skjutit 21 vuxna älgar och sju kalvar. Det blir 8,6 älgar per tusen hektar. Ändå är det långt ifrån något rekord, kan jaktledare Arne Öberg berätta. – För 30 år sedan sköt vi 48 älgar som mest. Och 2003, när vi bildade eget älgskötselområde, sköt vi 90 älgar under tre år, konstaterar Arne Öberg.

”Som amen i kyrkan”

Han beskriver saken som att Långed är en plats där vandringsälgar samlas på vintrarna. – I september och oktober har vi inte så märkvärdigt med älg. Jag brukar säga att när det blir mer än 30 centimeter snö, då kommer älgarna. Det är säkert som amen i kyrkan, säger Arne Öberg. Allt handlar om att begränsa skogsskadorna i området. Arne Öberg är medveten om att jakten kan ses som kontroversiell, bland annat eftersom den bedrivs i djup snö. – Det kan vi inte bry oss om. Vi måste skydda vår egendom. Visst får dom blir förbannad, men det hjälps inte, säger Arne Öberg.

Kalvjakt till helgen

Senaste vuxna älgen sköts i helgen som gick. Nu till helgen ska Arne Öberg och hans jaktkompisar ut på kalvjakt. Arne Öberg säger att jakten går lugnt till väga. Jägarna har ungefärlig koll på var älgarna är och skickar in en till tre skidåkare som följer färska älgspår. – Det är en trevlig jakt för man kasar ju fram dom där älgarna framför sig, försiktigt. Det är ingen rusning utan älgarna går ungefär 100-150 meter framför skidåkarna, säger Arne Öberg. Ibland kommer älgarna upp framför passkyttarna, ibland är det skidåkarna som kommer åt att skjuta. Men Arne Öberg framhåller att älgarna inte blir hetsade och rusar. Den ordinarie jakttiden går ut i och med månadsskiftet. Långeds jaktlag har skickat in en ansökan om skyddsjakt på ytterligare älgar. Det blev avslag eftersom ordinarie jakt pågår, men ambitionen är att skicka in en ny ansökan.  

”Det blir inte solidariskt”

Vännäs (JJ) Älgarna som skjuts av Långeds jaktlag kommer vandrande från bland annat Vännäs. Jaktjournalen har talet med ett par jaktledare och de har förståelse för problemet med skogsskador, men det finns också en viss kritik. Hans Nygren är jaktledare i Mjösjö viltvårdsområde strax väster om Vännäs. Därifrån vandrar älgarna iväg på vintrarna. Hans Nygren är inte skogsägare men har förståelse för den stora älgavskjutningen i exempelvis Långed. – Det är ju dom som får betala skogsskadorna. Hos oss, där älgstammen glesas ut på vintrarna, är relativt befriade från skogsskador. Man får vara lite pragmatisk och förstå att det finns skogsägare där också som vill kunna få fram lite skog, säger Hans Nygren.

”Det som är fastställt ska gälla”

Leif Johansson är jaktledare i Vännäs jaktklubb. Han har också viss förståelse problemen med skogsskador. Men Leif Johansson tycker också att debatten kring olika fenomen i älgjakten kan ”skena iväg” och vänder sig emot att den fastslagna tilldelningen ökas. – Det som är fastställt ska gälla det året. Sedan får man väl justera kommande år med ökad tilldelning. Det här blir en snedfördelning, det blir inte solidariskt, när ett område skjuter kanske dubbelt så mycket älg som ett område med större areal eller andra betesförutsättningar, säger Leif Johansson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21