Nyårsenkäten 2020: Bert Eriksson

Ett nytt år står för dörren och vi ber Bert Eriksson, jägare, skytt och besiktningsman för länsstyrelsen i Dalarna, sammanfatta 2019 och blicka in i 2020.

1) Vilket är ditt roligaste jaktminne från året som gått?

– När en jaktgäst från Malta fick skjuta en udda 16 taggars älg på stånd på vår jaktcamp. Dagen före fick han smyga i ca tre timmar på stånd utan att lyckats.

2) Vilket är ditt värsta jaktminne från 2019?

– Andra jaktdagen fick jag min jämthunds tik skadad, sena och muskel på bakbenet avskuret av vassa stenar när hon skällde på en älg i flera timmar.

3) Vad förväntar du dig av jakten 2020?

– Att vi kan ha en stark älgstam i hela Sverige och behålla vår löshundsjakt, och att arrendepriserna sänks hos stora skogsbolag så vi får in flera yngre jägare och även pensionärer har råd att fortsätta jaga.

4) Vilken var den viktigaste jaktpolitiska frågan under året som gick?

– Att beslut om jakt och viltvård skall fattas så nära människor som berörs och lever och bor o verkar på landsbygden. Det är också viktigt att det blir rätt beslut om vapendirektivet, så vi kan behålla olika skytteverksamheter och jakt.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser