Jaktnyheter

Nya varghybrider upptäckta i Finland

Nya bekräftade varghybrider har upptäckts i Finland. Foto: Gettyimages

Finska Naturresursinstitutet har via DNA-analys bekräftat två varghybrider i en flock som lever i gränstrakterna mellan Ryssland och Finland i södra Karelen. Senast i höstas konstaterades också två hybrider.

"}}

– Utifrån en analys av mikrosatellitmaterial är den ena varghybriden en avkomma till en annan känd varghybrid. Tyvärr var inte en liknande analys framgångsrik för den andra varghybriden. Vi försöker fastställa det eventuella syskonförhållandet mellan de två varghybriderna senare i mer detaljerade SNP-analyser, säger Mia Valtonen, specialforskare vid Naturresursinstitutet i ett pressmeddelande.

Den aktuella flockan på 6-7 vargar i vilken varghybriderna är en del, uppehåller sig mestadels på den ryska sidan gränsen och flocken räknas därför inte till Finlands vargstam.

DNA-proverna tog under vintern 2021/2022. Varghybrider är oönskade i den finska vargpopulationen och alla misstankar om hybridisering ska anmälas till myndigheter. Konstatateras hydbridisering ska individen avlivas för att minska risken att vargstammens genetik påverkas negativt, skriver Naturresursinstitutet.

I Finland har tidigare incidenter med varghybrider uppmärksammats. Den finska vargpopulationen uppskattades våren 2021 till omkring 300 vargar.