Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Vorstehens allsidighet kan framöver komma att dokumenteras via nya prov. Arkivfoto: Per Jonson

Initiativet grundar sig på en vilja från medlemmar att kunna bedöma vorstehns allsidighet. I exempelvis Tyskland bedöms inte vorstehen som i Sverige, specifikt på tryckande fågel. I Tyskland har man avelsgrundande bedömningar baserat på VJP-prov (Verbands Jugens Prüfung) och HZP-prov (Verbands Herbstzucht Prüfung).

I dessa prov ska jakthundens nedärvda egenskaper bedömas som ungt rått ämne men också efter att dressyrarbetet påbörjats. Hundens skällande egenskaper bedöms, likaså dess vilja att stå, apportera och spåra.

Vorstehklubbens regelgrupp har nu fått uppdrag av huvudstyrelsen att ta fram regler för en svensk motsvarighet till dessa prov. Arbetsnamnen är Unghundstest och Avelstest.

På Facebook har vorstehägare sedan klubbtidningen uppmärksammade detta ventilerat förslagen om de nya proven. Både ris och ros delas ut. Många jägare i företrädelsevis södra Sverige som använder sina vorsteh till klövviltsjakt har länge uttryckt en vilja att dessa egenskaper ska kunna dokumenteras och ligga till grund för avelsutvärdering.

Förslaget kommer efter remissrunda till lokalavdelningar redovisas på Fullmäktige 2019 där beslut om eventuellt införande tas.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser