Ny vargattack utanför Falun – fem får dödade

Ännu en vargattack har inträffat i Falu kommun. Fem får dödades i Linghed.

Fem får hittades på måndagen döda i Linghed, någon mil fågelvägen från Yttertänger där en drevervalp dödades i onsdags. Arkivbild: Mikael Moilanen

Dalarnas Tidningar, DT, skriver att djurägaren förlorat fem bagglamm och att länsstyrelsens besiktningsman, Arne Söderberg, inte direkt förstod att det var en vargattack. Han tyckte att bettskadorna på fåren var för ”taffligt” gjorda.

– Jag skulle tro att det handlar om en ensam yngre varg som inte lärt sig fullt ut vilket som är det mest effektiva sättet att döda på, säger Söderberg till DT.

Nära attacken mot drevervalp

Jaktjournalen har tidigare berättat om den drevervalp som i onsdags kväll blev hjälbiten av varg bara 20 meter från sin husse. Det skedde i Yttertänger.

– Det har varit en del rapporter. Angreppet på drevern var inte så fruktansvärt långt härifrån, så det skulle kunna vara samma varg, säger Arne Söderberg till DT.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ny vargflytt i Sverige kan bli aktuellt

Sedan 2011 har vargar flyttats sex gånger i Sverige. Nu kan det åter bli aktuellt. DNA-analys visar nämligen att tre invandrade vargar med finsk-ryskt DNA har rört sig i renskötselområden i Norrbottens län nu under hösten.

Här – en utbildning för dig som vill jobba med viltförvaltning

Sedan ett par år finns det yrkeshögskoleutbildning för den som vill arbeta med jakt- och viltförvaltningsfrågor. Det kan vara som egenföretagare eller som vilthandläggare i en kommun eller på någon myndighet. Utbildningen är på heltid 2,5 år, genomförs på distans och heter Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster.
ANNONS ▼

Annonser