Jaktnyheter

Ny stor vargattack i Västra Götaland – minst 30 döda får

Minst 30 får har dödats i en vargattack i Kölingared i Ulricehamns kommun. Karta: Eniro

Ännu en stor vargattack mot får upptäcktes på fredagsmorgonen i Västra Götaland. Den här gången ligger beteshagen inom Brängenreviret i Ulricehamns kommun och minst 30 döda får är facit i skrivande stund.

– Det var 46 får i hagen. Vi ser inga levande får, men har hittills hittat 30 döda får, berättar länsstyrelsens besiktningsman Sten Johansson för Jaktjournalen.

Den drabbade fårbesättningen gick i byn Kölingared i Ulricehamn. Länsstyrelsen i Västra Götaland fick påringningen om attacken vid åttatiden på fredagsmorgonen. Två besiktningsmän från länsstyrelsen är nu på plats i beteshagen.

– Det är ett tre hektar stort skogsbete med vatten intill. Det ligger döda får i sjön, men vi har inte letat igenom hela hagen ännu. Det kan finnas får som överlevt och kanske rymt, säger Sten Johansson.

Attack i december

Området ligger inom Brängenreviret och länsstyrelsens personal tar nu topsprover på de döda fåren för att eventuellt få fram DNA-svar på vilken varg som ligger bakom attacken.

– Vi hade ett angrepp i Kölingared i december och då visade det sig att det var hanen i reviret Ripelången, där det är nu är skyddsjakt, som varit in i Brängenreviret och dödat får, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Platsen för den senaste attacken ligger strax utanför det skyddsjaktsområde som länsstyrelsens tjänstemän bestämt för skyddsjakten i Ripelången.