Ny rutin med CITES-intyg för de som skjuter björn

Nya rutiner för det så kallade CITES-intyget införs i höstens björnjakt. Länsstyrelsens besiktningsmän kommer inte längre att ha med sig förifyllt intyg till skytten. Den som skjuter en björn får själv göra en ansökan.

Den som skjuter en björn måste göra en ansökan om CITES-intyg på Jordbruksverkets hemsida, Foto. Gettyimages

Svenska Jägareförbundet skriver om förändringen på sin webbsida. CITES-intyg krävs för att skjutna björnar ska kunna säljas. I höstens jakt måste skytten ansöka om intyget via Jordbruksverkets hemsida.
Jägareförbundet citerar Jordbruksverket, som skriver:

”Det är ok att leja bort styckningen så att slakterierna får stycka upp och frysa köttet utan att sälja det medan skytten väntan på sitt CITES-intyg. Det som är viktigt är att detta sker som ett uppdragsarbete och att det är jägaren/markägaren som fortfarande är ägare till köttet. Det blir alltså ett liknande förfarande som det uppdragsarbete som en konservator utför.

Det är viktigt att slakteriet tänker på spårbarheten så att köttet kan knytas till den specifika björnen.”

Därför bör en kopia av besiktningsprotokollet lämnas till slakteriet.”

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼