Annons
"Ny ordning i skogen" - ökat skydd till fåglar och hotade arter - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
10 månader sedan artskyddsförordningen
Ett avgörande i EU-domstolen påverkar skogsbruket och ställer högre krav på skydd av fåglar och hotade arter. Arkivfoto: Per Jonson
"Ny ordning i skogen" - ökat skydd till fåglar och hotade arter

Vägledande domar både i Sverige och i EU kräver ökat skydd till hotade djurarter och växter i skogen. Nu anpassar därför Skogsstyrelsen tillsynen.

– Utan att överdriva skulle man kunna beskriva det här som en ny ordning i skogen. Det är naturligtvis en stor omställning för skogsägare, det förstår vi, men rättsutvecklingen är tydlig i den delen och det behöver både skogsägare och vi som myndighet nu successivt anpassa oss till, säger Göran Rune, chef för Skogsstyrelsens skogsavdelning i ett pressmeddelande från myndigheten.

I domarna framkommer att artskyddsförordningens förbud mot exempelvis avverkningar ska tillämpas striktare för att skydda fåglar och skyddade arter. Ett avgörande från EU-domstolen från förra våren har stor påverkan på svensk skogsförvaltning.

Flera konsekvenser för skogsägare

Skogsstyrelsen spaltar upp flera följder efter avgörandet och de andra vägledande domarna:

 • Skogsägaren är skyldig att visa hänsyn till samtliga vilda fågelarter på individnivå eftersom alla vilda fåglar är fridlysta enligt artskyddsförordningen.
 • Skogsägaren är också skyldig att ta hänsyn till en rad andra fridlysta växter och djur vid skogsbruksåtgärder.
 • Inför en avverkning är skogsägaren skyldig att skaffa den kunskap som behövs för att inte fridlysta arter ska påverkas på ett sätt som strider mot lagen.
 • Skogsstyrelsen kommer i högre utsträckning än tidigare att behöva begära in kompletterande underlag och utredningar av skogsägaren gällande fridlysta arter som kan påverkas negativt.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!