Ny mårdart hittad i Skåne

Kungsbacka (JJ) En stenmård, mest sannolikt invandrad från Danmark sköts nyligen i nordöstra Skåne. Det är första gången arten påträffas här i Sverige.

Stenmård (nederst) intill en vanlig svensk mård. Foto: Mårdhundsprojektet

Det var i slutet av mars mården sköts när den gjorde ett besök i en hönsgård i norra Skåne. Skytten blev misstänksam eftersom mården inte såg ut som mårdar brukar göra i Sverige. Personal från mårdhundsprojektet kontaktades därför.

Nu har analys av kroppen genomförts och P-A Åhlén från mårdhundsprojektet konstaterar att det rör sig om en vuxen stenmårdshane (Martes foina). Den är en annan art än den mård (Martes martes) vi har i Sverige men de tillhör samma släkte.

– Jag misstänker att den åkt snålskjuts över Öresund. Stenmårdar har en förkärlek för att ta sig in i bilar och bita sönder kablage.

Stenmården till skillnad från mården saknar päls på trampdynorna. Foto: Mårdhundsprojektet

Stenmården är talrik i Danmark och övriga Europa och lever sida vid sida med mården. Den skiljer sig dock åt på flera plan. Den är ljusare och har vitt bröst i stället för gult. Trampdynorna saknar päls och nosen är också skär.

– Dessutom har den 1,5 centimeter längre penisben än vår mård.

Om det beror på längden på hannens könsorgan eller inte vet inte P-A Åhlén, men han känner inte till att hybridisering kan ske mellan arterna.

– Jag har sökt i litteraturen men kan inte hitta något som påvisar detta.

Mårdhundsprojektet tar gärna emot bilder av misstänkta stenmårdar.

Stenmården (till höger) har en betydligt ljusare nos än mården. Foto: Mårdhundsprojektet

 

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser