Nu ska jämtländskt vildsvin skjutas – risk för smittspridning

Vildsvinsgalten som fångades på bild av en åtelkamera utanför Östersund ska skjutas. Enligt personal på kommunens avfallsavdelning finns det risk för smittspridning.

Östersunds kommun ansökte om skyddsjakt på vildsvinet när det framkom att det strök omkring vid avfallsanläggningen i Gräfsåsen för en vecka sedan. Länsstyrelsen beviljade dock inte ansökan utan hänvisade till att skyddsjakt på vildsvin för ske på eget intiativ.

Nu ska vildsvinsgalten fällas eftersom det enligt arbetsledaren på Östersunds kommuns avfalls- och avloppsavdelningen menar vildsvinet innebär smittrisk.

Vildsvinet som synts till på avfallsanläggningen Gräfsåsen ska skjutas.

– Vi måste kunna garantera att det inte sker, säger Marcus Wisting, arbetsledare på kommunens avfalls- och avloppsavdelning till Östersunds-Posten.

Östersunds kommun ska nu utse en jägare som får avsvaret för uppgiften att fälla vildsvinet.

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser