Nu flyttas Tåssåsens renar till vargreviret

Tåssåsens sameby har inte fått något besked om den begärda skyddsjakten på vargarna i Krokvattnet. Men läget är akut och nu flyttas renarna till området i alla fall.

Nu flyttas renarna in i området där Naturvårdsverket beslutat att det ska få finnas vargar i renskötselområdet. Bild: Hitta.se och Gettyimages, montage

– Vi måste ha bete och därför flyttas renarna, säger Nicklas Johansson, ordförande i Tåssåsens sameby.

Det kan finnas åtta vargar i reviret Krokvattnet, som delas mellan Gävleborg och Jämtland. De vistas bland annat i det område på 270 000 hektar där samebyarna nyligen slöt avtal om nytt renbete.

Men man har dröjt med flytten in i det längsta och hållit omkring 1 200 renar inhägnade och utfodrat dem.

Länsstyrelserna i Jämtland och Gävleborg har inte fattat beslut om skyddsjakt. Enligt vad Jaktjournalen erfar har handläggarna beslutat att länsstyrelsens naturbevakare ska finnas på plats kring renhjordarna och följa vad som händer i mötet mellan vargar och renar.

Känsligt

Det är känsligt att bevilja skyddsjakt i förebyggande syfte.

Nicklas Johansson i Tåssåsens sameby håller för sannolikt att det kommer att innebära både sargade och dödade renar.

– Ja, så är det. Men vad ska vi göra – vi har inga alternativ, säger Nicklas Johansson.

Tidigare i år beslöt Naturvårdsverket att Jämtland ska ha ett vargrevir, något som kritiserats skarpt av bland andra socialdemokratiske riksdagsledamoten Kalle Olsson. Läs om det här.

Under veckan kommer renarna att flyttas till området söder om Älvros i Härjedalen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼