Här blir det förbud mot småviltsjakt - om norska jaktmotståndare får som de vill. Foto: Gettyimages

Norsk strid om jakt på småvilt i nationalparker

Norska jaktmotståndare tar upp kampen och försöker få stopp på småviltsjakt i nationalparker. Jägarkåren kämpar emot.

Gunnar Hasle, doktor i zoologi, har fått känslorna att svalla i den norska jägarkåren. Hasle föreslår totalförbud mot småviltsjakt i nationalparker och har fått medialt genomslag i bland annat norska statstelevisionen, NRK. Inslaget kommer cirka 37 minuter och 45 sekunder in i sändningen.

Hasle menar att de norska nationalparkerna är ”döda” jämfört med nationalparker i andra delar av världen. Det vill han åtgärda genom jaktförbud.

Espen Farstad, informationschef på Norges jägar- och fiskarförbund, bemöter Hasles tankar och för fram att jägarkåren exempelvis är ripans bästa vän.

Det hettar till ordentligt mellan Hasle och Farstad i TV-studion.

– Jag är mest förundrad över synen på människans plats i naturen. Man vill exkludera oss från att vara en del av naturen, säger Espen Farstad i NRK:s sändning.

Espen Farstad framhåller exempelvis att det kläcks runt en miljon ripkycklingar varje år. Jägarna skjuter omkring 180.000 till 200.000 ripor årligen.

– Det belastar inte ripbeståndet, säger Espen Farstad.

Namninsamling

Gunnar Hasle har också startat en namninsamling, som refereras flitigt på sidor för jaktmotståndare och värnare.

Ett nytt argument mot jakt dyker upp:

”Jakten gör att djuren blir rädda för människor, så man ser knappt hönsfåglar och harar när man går ut i naturen”, står det i namninsamlingen.

Initiativtagarna anser att småviltjakten är helt onödig för naturvård, och att den inte drar in någon vinst.

”De 150.000 hönsfåglar som skjuts varje år kunde ha varit föda för rödlistade arter som hök, pilgrimsfalk och kungsörn. På grund av småviltsjakten är den vackra naturen i norska nationalparker som en tom bakgrund. Vi är vana vid att det är så här, men det kunde ha varit annorlunda. I nationalparker i andra länder, där jakt inte är tillåten, ser man mycket mer vilda djur”, står det i uppropet.

”Underbar gåva”

Norska jägare- och fiskarforbundet, NJFF, anser istället att småviltjakt, även i nationalparker, handlar om att leva i samklang med naturen.

”Vi skördar därför bara det överskott som naturen kan producera. Att kunna använda naturen så här är en underbar gåva. Att vi kan få vår egen mat, vare sig det gäller att plocka svamp och bär eller att kunna fiska och jaga, är ett värde som inte bara ska mätas i kronor och ören”, skriver NJFF på sin webbsida.

Förbundet påpekar vilda fåglar instinktivt försöker gömma sig om någon närmar sig.

”NJFF tycker inte att det ska vara ett mål att vilda djur ska vänja sig vid människor bara för att vi vill ”uppleva dem”, skriver NJFF.

Det pågår debatt om jakt i nationalparker även i Sverige. Senaste exemplet är Gotland, där jaktmotståndare vill stoppa jakt i en planerad nationalpark.