Nekad skyddsjakt – skarvar försvunna – polisanmälan

Länsstyrelsen överväger en polisanmälan sedan häckande skarvar försvunnit från Kastellholmen i Hudiksvall. Länsstyrelsen nekade skyddsjakt men plötsligt var skarvarna borta i alla fall.

Skarvarna har försvunnit från Katellholmen i Hudiksvall och länsstyrelsens personal kan komma att polisanmäla det. Bild: Hitta.se och Gettyimages, montage

SVT Gävleborg rapporterar att skarvarna plötsligt lämnat den lilla holmen i havsviken nära centrum i Hudiksvall.

Fåglarnas närvaro har kritiserats hårt av allmämheten som vänt sig till kommunen för att få bort dem. Människor är bland annat missnöjda med att öns träd och växtlighet riskerar att dö, och den lukt skarvarna sprider.

Kommunens första ansökan om skyddsjakt avslogs av länsstyrelsen. En ny ansökan skulle skickas in men nu har skarvarna plötsligt försvunnit från Kastellholmen.

Enligt uppgift till SVT Gävleborg är det privatpersoner som tagit saken i egna händer och skrämt bort de häckande fåglarna.

Svårtolkad lagstiftning

– Vi måste i så fall göra en polisanmälan, säger Elina Eriksson, vilthandläggare på länsstyrelsen, till SVT.

Nu har länsstyrelsen vänt sig till Naturvårdsverket för att få hjälp att reda ut vilka lagparagrafer som är användbara för att polisanmäla saken. Det finns nämligen otydligheter i lagstiftningen, tycker länsstyrelsens tjänstemän.

– I artskyddsförordningen står det att det är förbjudet att störa fågeln under häckning. I jaktlagstiftningen står det att man ska visa hänsyn, men att markägare kan vara undantagna om stora skador sker, säger Elina Eriksson till SVT.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Nytt bolag höjde jaktarrende med 55 procent

Skogsbolaget höjde arrendet med 55 procent och gav jaktlaget sex dagar på sig att lösa ekonomin. ”Flera i laget kommer att hoppa av och för resten blir det dubbelt så dyrt tills vi hittar nya medlemmar” berättar en jägare.

Öppnar för enklare distribution av vildsvinskött

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) hade i vecken möte med lantbruksorganisationer och jägarförbund. Agendan var vildsvinen och målsättningen var att klargöra de utmaningar vildsvinen bidrar till. Regeringen hoppas till hösten kunna fatta beslut som möjliggör enklare försäljningskanaler för vildsvinskött.
ANNONS ▼

Annonser