Naturskyddsföreningen vill stoppa utökad jakt

Naturskyddsföreningen protesterar mot utökad jakt, som föreslås i Naturvårdsverkets förslag om jakttider.

Naturskyddsföreningen vill stoppa bland annat ekorrjakt. Foto: Gettyimages

Naturskyddsföreningen skriver att den inte vill ha jakt på ekorre, hermelin och vikare. När det gäller ekorre har föreningens företrädare läst i jakttidningar att ekorre är ett ypperligt vilt att skola in unga jägare på.

– Att inte väga in jaktbytets eventuella nyttoändamål, utan istället tillåta jakt på djur enbart för att populationerna är livskraftiga bryter mot god jaktetik, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl, i ett offentligt uttalande.

Naturskyddsföreningen varnar för att förslagen skulle bidra till ytterligare polarisering mellan jägare och ”naturintresserad allmänhet”.

För stort utrymme för jakt?

Licensjakt på vikare hoppas Naturskyddsföreningen att regeringen stryker ur förslaget. Arten riskerar att inte uppnå gynnsam bevarandestatus och hotas av klimatförändringar, enligt föreningen.

Dessutom vill Naturskyddsföreningen ha bort förslaget om skyddsjakt på eget initiativ på skarv, sångsvan och trana, eftersom den kan störa havsörn och fiskgjuse.

Överhuvudtaget tycker Naturskyddsföreningen att jakt ges för stort utrymme i förhållande till andra friluftsintressen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼