Nathalie Jonsson sköt björn

Borgafjäll (JJ) Under eftermiddagen kunde Nathalie Jonsson, Borgafjäll, fälla en björn efter viss dramatik. Hennes unga jämthundstik Kipa tog upp björnen, men det tog flera timmar innan jakten var över.

Nathalie Jonsson sköt björnen på ståndskall, här tillsammans med Steinar Sirijord.

Nathalie och sambon Robert Salomonsson var ute med fem jaktkompisar i samma område som där de fällde en björn i går. Alltså mellan Dorotea och Borgafjäll.

– Vi spred ut oss och gick med flera hundar för att om möjligt hitta björn. Efter någon timme började Nathalies unga jämthundstik Kipa skälla. Hon är ung och orutinerad, vi har bara skjutit två älgar för henne tidigare. Men vi bestämde oss för att gå och titta för att ta reda på vad hon skällde på, berättar Robert, som dessförinnan även släppte på en av sina gråhundar.

Plötsligt får de se hur en björn med hundarna springer över en skogsväg och in i en tät plantering där det blev stopp.

– Vi kom inte åt att skjuta där inne och björnen blev bara mer och mer irriterad och jagade unghundarna. Till slut fick de nog och kom tillbaka till oss. Då tog jag Turbo med mig för att gå in och se om björnen var kvar och det blev ståndskall på exakt samma plats.

– Jag smög in sakta och tog en bakpost medan Nathalie smög in på ståndet. Och efter en stund fick hon skottchans och fällde björnen på tio meters avstånd. Det var jättekul att hon fick avsluta då det också var hennes unghund som hittade björnen, berättar Robert.

Björnen var en hona på 65 kg levandevikt.

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.

Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼