Närgångna vargar oroar i västra Finland

Finland (JJ) Finländska Yle beskriver växande problem med vargflockar som rör sig i Maxmo skärgård, strax norr om Vasa, i den västligaste delen av Finland. Vargarna jagar i bebyggelsen.

Maxmo skärgård ligger strax norr om Vasa i Finland. Karta: Google maps

En rapport kommer från Västerö.

– Där har två vargar rört sig på en gård. De har sedan gått vidare till Särkimo där de har jagat en katt på en gårdsplan. Katten hittades senare uppäten nära skolan, säger Erik Lindgård, rovdjurskontaktperson i Maximo.

Samma natt var andra vargar i byn Kvimo och gick bland annat in i en ladugård. Man tror att det finns minst två olika flockar i området.

– Vi har fyra säkra observationer som vi har polisanmält. Det är inte normalt beteende att de kommer så här nära bebyggelse, säger Erik Lindgård till Yle.

”Mäter hunden som födoresurs”

Vargstammen uppges äka kraftigt i de västra delarna av Finland. Österut i landet rapporteras minskad förekomst, beroende på att det är ont om föda för vargarna.

Politiker i kommunerna i västra Finland har uttryckt oro över att vargstammen växer i den tätbefolkade delen av landet. Enskilda riksdagsmän agerar också i frågan.

Stefan Pellas är jaktchef vid Finlands Viltcentral Kustösterbotten och han varnar för att vargen hela tiden utforskar sin omgivning. Om den inte stöter på problem och är rädd för människor så är det stora problem att vänta, enligt Pellas.

– Om man är ute med hunden och en varg börjar följa efter så gör den det inte för att den är intresserad av hunden som lekkamrat utan den väger och mäter hunden som en potentiell födoresurs, säger Stefan Pellas till Yle.

Läs Yles samlade rapportering här.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

DEBATT: ”Länsstyrelsens jaktförbud kommer knäcka rapphönan”

Länsstyrelsen i Hallands läns yttrande över preliminära förslag till jakttidsändringar innehåller ett flertal slutsatser baserade på egna agendor och tyckande av föredragande tjänsteman. Att införa jaktförbud på rapphöna är det mest allvarliga, skriver tidigare ordförande i Jägareförbundet Halland, Boo Å Wallén.

REPLIK: Stövarklubben har full transparens

I en replik svarar Styrelsen för Svenska Stövarklubben att klubben har full transparens i ekonomin och att den sköts på ett ansvarsfullt sätt. Styrelsen skriver också att det anordnas mycket aktiviteter och att insändaren var osmaklig och publiceringen anmärkningsvärd.
ANNONS ▼