Annons
Närgången varg som dödade tax i Borlänge får skjutas - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan skyddsjakt
Den unga taxen dödades strax intill ett radhusområde i Borlänge. Vargen rör sig när bebyggelsen och nu har länsstyrelsen i Dalarna beslutat om skyddsjakt. Foto: Privat
Närgången varg som dödade tax i Borlänge får skjutas

Det blir skyddsjakt på den varg som uppehållit sig strax väster om Borlänge centrum och bland annat bitit ihjäl en tax. Det meddelade länsstyrelsen i Dalarna på fredagseftermiddagen.

– Det rör sig om en individ som har ett oönskat beteende och som har befunnit sig i närheten av människor. Vargen har inte uppvisat ett aggressivt beteende och viker undan när den ser människor. Vi agerar nu för att det finns en risk att den kan ändra sitt beteende eftersom den vid flera tillfällen varit nära människor, säger Caroline Dickson, enhetschef för enheten för vilt på Länsstyrelsen i Dalarnas län, i ett pressmeddelande.

I forskarvärlden kallas ändrat beteende hos djur för habituering. En varg som rör sig mycket bland människor kan plötsligt bli så närgången att farliga situationer uppstår.

Jaktjournalen har rapporterat att vargen bland annat dödade en tax för en jägare nära ett radhusområde i nordvästra delen av Borlänge för en vecka sedan. Det har även försvunnit katter i området, och senaste dygnet har bilder på en varg som bär en katt i munnen spridits på Facebook.

Det sprids teorier om att det handlar om en varg som tidigare tillhört Tansenreviret.

Skyddsjakten startar omedelbart och får pågå till den 29 november. Det är jaktlag som ansökt om skyddsjakt

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!