Den våldsbejakande djurrättsrörelsen, som bland annat ger sig på jägarkåren, är satt under granskning. Foto: Privat och Gettyimages, montage

Myndighet riktar fokus mot våldsbejakande djurrättsaktivism

Den våldsbejakande djurrättsaktivismen, som drabbar bland annat jägare, har synats av myndigheten Center mot våldsbejakande extremism. – Vi ser ett behov av att öka kunskapen i frågan, säger rådgivare Marcus Hjelm.

Göteborgs-Posten, GP, var först med att berätta om den nya studie som Center mot våldsbejakande extremism, CVE, sammanställt. Innehållet i studien släpps inte förrän i höst, men myndighetens tjänstemän gjorde ett undantag och kommenterade innehållet för GP. Det har i andra medier spridits påståenden som att ”djurrättsaktivister klassas nu som våldsbejakande extremister”. Men det stämmer inte, enligt rådgivare Marcus Hjelm. – Det är ju inte sant. Det är det våldsbejakande perspektivet som är intressant. Det skiljer de människor som värnar om djuren från dem som är beredda att ta till våld och hota andra människor till livet. Det här kommer att bli väldigt tydligt när vår rapport offentliggörs, säger Marcus Hjelm.

Underställda Brå

Center mot våldsbejakande extremism jobbar under Brottsförebyggande rådet, Brå, och dess chef utses av regeringen. – Det finns tre miljöer i Sverige som vi tittar på – höger-, vänster och islamistisk extremism. Vi har en uppgift att titta på ideologiskt motiverad brottslighet, men vi har inte pekat ut djurrättsaktivismen som en fjärde miljö, säger Marcus Hjelm. Studiens syfte är istället att öka kunskapen om djurrättsaktivismen i Sverige. Det sker genom en kartläggning av hur djurrättsrörelsen både nationellt och internationellt arbetar. Uppgifterna ska kunna användas av både lokala och nationella myndigheter i kampen mot våld och hot i djurrättens namn. – Mitt jobb är att vara ute och informera och ge stöd till kommuner, regioner och myndigheter. Den här kunskapssammanställningen ska vara ett stöd, säger rådgivare Marcus Hjelm.

Ökat fokus på frågan

Våldsbejakande djurrättsaktivism är ingen ny företeelse i Sverige. Brottsliga aktioner mot exempelvis lantbrukare, djurhållare och köttindustrin har förekommit i årtionden. Det nya nu är att även exempelvis jägarkåren drabbats genom sabotage mot exempelvis jakttorn och jaktanläggningar. Överhuvudtaget ökar samhällets fokus på frågan: Vi har fått

Jaktsabotörer dömda för misshandel av jägare

domar mot djurrättsaktivister som ger sig på jägare, och flera medier rapporterar om att Swedbank dragit in swishkontot för organisationen Djurfront.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21