Mötte förrymda lodjuret

Lycksele (JJ) Per Sjögren mötte lodjurshonan som rymt från Lycksele djurpark när han var ute och rastade sina två finnspetsar. – Lodjuret satt på 10 meter och kollade på oss, helt obekymrad, säger han.

Peter Sjögren hade kommit hem från jobbet i fredags kväll och passade på att gå en promenad i kvarteret med sina två finnspetsar. När han går på vägen börjar de två hundarna plötsligt tokskälla mot skogen och Peter som har en pannlampa i fickan tänder den.

– Då ser jag att det sitter ett lodjur bara 10 meter in i skogen och tittar på oss. Hundarna blir ju helt galna och skäller som tusan medan jag tar upp telefonen och börjar filma.

Peter Sjögren vet att den äldsta av finnspetsarna skällt grävling tidigare men nu vet han att hundarna också skäller på lodjur. Speciellt intresserad av att släppa på lodjur är han dock inte.

– Jag tror inte det kommer gå så bra för hundarna om de möter ett lodjur. Det är bättre att de håller sig till fågel.

Kommer från Djurparken
Under en tid har flera rapporter inkommit om att ett lodjur strukit omkring i Lycksele. Lycksele djurpark dementerade inledningsvis att det handlade om ett lodjur från deras djurpark men i går erkände de att deras lodjurshona inte fanns i sitt hägn.

– Jag är övertygad om att det var deras lodjur jag filmade. Lodjuret hade ju ett mycket onaturligt beteende. Den bara satt där.

Djurparken har nu öppnat upp till hägnet och lagt ut mat till lodjuret i hopp om att hon ska komma tillbaka, men Peter Sjögren tror att en vanlig rävfälla hade fungerat lika bra.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser