Månadens hund

Mokällans Glänsa – en komplett finskstövare

Mokällans Glänsa är med sina fem år i sin bästa ålder, både kroppsligt och med några års rutin.
Per-Anders Karlsson från Junkarbo utanför Garpenberg i södra Dalarna har genom åren haft flera hundar som utmärkt sig. Men frågan är om inte tiken RR SEJCH SEUCH Mokällans Glänsa ändå är den hund som Per-Anders håller allra högst? På frågan om tikens tre bästa egenskaper svarar han, vaddå? Hon är ju komplett i mitt tycke!
Vi har bestämt möte långt ut på skogen mellan Smedjebacken och Säter. Per-Anders har spårat av markerna tidigare på morgonen för att se om någon varg har vart i farten. Även om det är nåt gammalt vargspår så känns kusten klar för släpp. – Det är normalrutiner att kolla av markerna innan släpp. Bättre det än att vara så kallat efterklok och man får stoppa hunden i en sopsäck för att man inte kollat om vargarna är i farten, säger Per-Anders med en kraftigt rynkad panna.

Snabbt upptag

När den högt meriterade Glänsa kommer ur bilen så får hon pejlar och en klapp innan husse släpper iväg henne. Efter bara 20 meter slår hon tvärstopp och börjar klättra upp för snöplogkanten som i kurvan är över en meter hög. Vi går dit och kollar och konstaterar att hon redan hittat ett slag med lukt i. – Nu ska du få se på fan, säger Per-Anders när tiken trots snön försvinner i spåret. Här ska du få se, titta på skärmen! Per-Anders visar med ett krokigt pekfinger på kartan i mobiltelefonen. – Dännä sittä haran, säger han och pekar på en knöl nära kilometern bort! Jag är glad att husse hade fel. Redan när tiken är 400 meter från oss, river hon i. Så härligt att höra en hund som driver med ett engagerat skall med fin nyansering.

Husse briljerar

– Nu kommer det gå över vägen bortanför stickvägen och göra några varv i ungskogen innan haren ska ut i vägen för att ställa till det för henne. Nu har vi lite tid att fika, det är liksom livsviktigt när man är harjägare, flinar Per-Anders bakom mösskärmen. Jag ber Per-Anders berätta lite om sig själv och sin kennel Mokällans innan vi börjar snacka om huvudrollsinnehavaren för dagen, Mokällans Glänsa – Jag skaffade första finskstövaren 1984 och redan 1988 så registrerade jag kenneln. Faktum är att jag har femte generationen med jaktchampions nu från egen uppfödning. Ja vad ska jag säga mer, jag har startat på egna prov vid 135 tillfällen så jag har då tävlat med alla hundar jag ägt.

Haren tar flera turer ut på vägen, tredje gången blir harens sista.

Tidig jakt

Glänsa kommer ur en kull med fem valpar där samtliga valpar verkar fått en stor skopa jaktlust. Föräldradjuren har de egenskaper jag värdesätter, hanen har för exempel tävlat i SM och modern äger jag själv och gör en sällan besviken. Det visar sig dagar som denna när snön är nära meterdjup på öppningarna att rejäl jaktlust är ett måste. Att prestera är inte alldeles självklart. – Hon började jaga riktigt tidigt och det är en egenskap vi ska vara rädda om- tidig jakt! Redan när hon var 8 månader så släppte jag henne i ett område där en annan hund gått bet och det var löpor överallt och mycket snö. Men hon fixade att resa haren själv och den drev hon till skott. Per-Anders berättar vidare att hon är den absolut bästa hunden han haft och att hon faktiskt är bättre på barmark än på snö! – Ja du skulle bara höra henne då, men jäklar vad roligt det är att vara ute med henne på hösten.

Sanningar

Per-Anders Karlsson.

Ofta är hundägare lite försiktiga med att ösa beröm på egna hundar, Per-Anders är lite tvärtom när det gäller Glänsa. Tryggheten i att han har en kanonhund och den erfarenheten han har av sina tidigare hundar som också  jagat skapligt är inte jämförbart med denna hund. Därför kan husse stolt prata om tiken på det sätt han gör. Och tilläggas bör att han tonar ner de andra hundarna han haft och är inte på nått sätt skrytig. När jag ber honom nämna tre egenskaper som sticker ut extra mycket på Glänsa, blir svaret; – Vad då? Hon är komplett för mig! När vi resonerat kring egenskaperna en stund så kan han ändå till slut plocka ut de tre allra största förtjänsterna. Vägdrivandet, ärligheten och tassarna. Per-Anders berättar att tiken även tar efter räv, något som ägaren inte brukar uppmuntra då det sällan blir långvariga drev, intresset finns i vart fall där och är värt att nämna.

Egenskaper

– Hon är en riktigt duktig vägdrivare som sällan får nå längre tappter även om haren springer vägen långt. Det tillsammans med att hon är absolut ärlig i skallet och bara skäller när hon är i löpan gör henne rolig att jaga med. Hon är en god upptagare med ett snabbt arbetssätt på slaget och fötterna håller i alla väder, avslutar Per-Arne. Jaktjournalen kan intyga att tiken är helt ärlig. Dessutom gör skallet att man kan läsa henne, dels hur ”bra” drevet går men nyanseringen gör att även jag fullt ut förstår hur nära drevdjuret hon ligger. När vi sitter och småpratar så buktar haren och går om sina löpor under en timmes tid.

Få domare

Sitt första jaktprov gick Glänsa sitt andra levnadsår, det var på snö och innebar att första ettan togs. – Vi har startat på KM vid något tillfälle men haft otur där, dels har hon haft valpar men senaste gången så  var det för få domare kontra anmälda hundar så lotten fick avgöra och då fick vi inte starta tyvärr. Per-Anders skrattar till och skyller på Glänsa. – Då blev tiken lite grinig när vi inte fick starta så då anmälde vi oss till Nordkalottenprovet i Norrbotten som är en stor stövartävling. Lite otur där med, första dagen kröp haren förmodligen och dag två så fick jag koppla på trafikerad väg men det räckte ändå till en tredje plats i tävlingen.  

Ut i vägen

När vi sitter och småsnackar så tonar ett härligt drevskall in och haren gör som gubben tidigare sagt och tar vägen. Glänsa kommer kort efter haren ut i vägen och får lite problem då några bilar passerat. Haren hoppade av vägen efter 500 meter. I samma veva anser jag oss vara klara med intervjun och jag säger till Per-Anders att jag tycker haren har skrivit under dödsdomen nu. – Ja vi kan väl prova, flinar Per-Anders. – Men jag är utomordentligt dålig att skjuta, där finns det få som slår mig, säger han samtidigt som han fipplar upp två hagelpatroner som han släpper ner i sin slitna hagelbössa.

Trots snödjupet kommer Glänsa till skottplatsen redan efter någon minut.

Regi i världsklass

Per-Anders tittar på mig och säger att nu går vi upp och ställer oss på lur. Mitt på vägsträckan där haren gått två gånger tidigare finner han en bra post och inte lång upp i skogen hör vi Glänsa skälla inlevelsefullt, närmare och närmare. Jag myser lite i solen och ser hur hundägaren ivrigt kollar runt sig. Nu gäller det, inte varje dag någon ska dokumentera ens förehavanden i skogen. Och som på beställning kommer en mohare sladdandes ut på vägen och tar kurs mot Per-Anders. 150 meter blir till 100 som krymper till 50. Per-Anders rättar till kinden mot kolven och andas ut en sista gång innan haren är i håll, PANG, PANG, två snabba smällar och haren rullar runt i luften och hamnar precis utanför mitt synfält.

Hemgång

En tung utblåsning av Per-Anders och ett brett flin vittnar om att haren ligger. – Fasen att man ska bli till sig för en hare, men du vet hur det är. När man vill nåt extra mycket och så är man klen och hantera bössan på det. Då är det extra skönt när det går som det är tänkt, säger en glad husse. Kort efter kommer Glänsa och luktar lite på haren innan hon lydigt följer efter oss utan koppel. Hon får sedan smaka innanmäte för att sedan hamna i bilen. Per-Anders är en skön prick som jagar ofta med sina hundar och bara ett par dagar senare plingar det till i reporterns mobil och Glänsa har drivit en till hare i famnen på skarpskytten från Junkarbo.

RR, SE JCH, SE UCH SE34376/2013 Mokällans Gläns Undan: RR, SE JCH S43605/2007 Mokällans Gnista Efter: RR, SE JCH S64471/2007 NEMO Kullvärde: 4/5 Uppfödare och ägare: Mokällans kennel, Per-Anders Karlsson, Junkarbo.

Jaktprov

2015-01-20 Matsbo Anders Bäck, 1:a hare, 57 Ep (ÖKL)

2015-01-24 Avesta Lars Inge Persson, 3:a hare, 51 Ep (ÖKL)

2015-02-02 Säter Lars Inge Persson, 1:a hare, 54 Ep (ÖKL)

2015-09-26 Delsbo, Kjell Arne Östlund, 0:a räv, 16 Ep (elit)

2015-09-27 Delsbo, Jan Westermark, 0:a hare, 24 Ep (elit)

2015-12-21 Söderala, Pär Sjölin, 0:a räv, 21 Ep (elit)

2015-12-22 Söderala, Reidar Engström, 0:a räv, 24 Ep (elit)

2016-02-13 Hedesunda, Per-Inge Wirèn, 1:a hare, 57 Ep (elit)

2016-02-14 Hedesunda, Mårten Strömberg, 1:a hare, 58 Ep (elit)

2017.10-23 Haparanda, Allan Fredriksson, 2:a hare, 55 Ep (elit)

2017-10-24 Haparanda, Gunnar Norlin, 3:a hare, 47 Ep (elit)

 

RR-prov

2015-09-16 Gävleborg  GK RR-prov, Anders Bäck

 

Utställningar

2014-06-08 Borlänge, Good, Göran Fastèn.

2015-06-27 Sätra-Brunn, Excellent, Eva Jönsson.

2015-08-02 Hassela, Very Good, Gunnar Norlin.

2015-08-08 Norrtälje, Excellent, C Forsberg.

2017-04-29 Ockelbo, Excellent, Göran Johansson.

2017-06-03 Borlänge, Excellent, Morgan Wackt.