Jaktnyheter

Misstanken: Stulna sikten kan ha smugglats till Ukraina

Russia vs Ukraine flag on cracked wall, concept of war between russia and ukraine, silhouette of soldiers on russia vs ukraine flag

Jaktbutiker runt om i Sverige har under det senaste åren gång på gång drabbats av inbrott. Nu finns misstankar om att stöldgods skickats till kriget i Ukraina.

– Om det har skett många stölder under en begränsad tid och det man varit ute efter är avancerade mörkersikten kan man befara att det är någon aktör som har som syfte att frakta dem till en krigszon, som till exempel Ukraina, säger överstelöjtnant Michael Reberg, lärare på försvarshögskolan, till Sveriges radio P4 Sjuhärad.

Upprepade inbrott

Göteborg, Malung, Östersund och Ulricehamn. Det är bara några av de orter där jaktbutiker det senaste året drabbats av inbrott. Vid samtliga tillfällen är det främst kikarsikten och mörkersikten som tjuvarna har varit ute efter.

Varor för miljonbelopp har försvunnit.

Läs mer: Ytterligare en jaktbutik utsatt för inbrott

Enligt Michael Renberg är det troligt att tjuvarna inte i första hand siktar in sig på att kränga stöldgodset till mindre nogräknade jägare.

Utvecklade för militären

Mörkersikten är från början utvecklade utifrån militära behov för att på senare år, i något förenklade former, ha letat sig in på den civila marknaden. Inte minst för att användas till jakt på vildsvin där de sedan en tid är lagliga.

De skulle dock fortfarande kunna användas i krig.

– Många sådana system i grunden framtagna för militära tillämpningar. De har ju med tiden även vandrat över till den civila marknaden. Man kan naturligtvis tänka sig att man även använder dem för militära syften, även om det möjligen är så att de civila siktena inte riktigt har samma robusthet och vädertålighet som de dyrare militära modellerna.

Läs mer: Tjuvar slog till mot jaktbutik – igen

Jaktjournalen har vid flera tillfällen skrivit om de olika inbrotten. Senast gällde det Interjakt i Östersund. I Göteborg grep polisen tidigare i år två män misstänkta för häleri av sikten som stulets från en butik i Göteborg som drabbades av inbrott två gånger under kort tid.