Miljöpartister i Torsby vill jaga varg

Torsby (JJ) Miljöpartisterna Birgitta Karstensson och Karl-Erik Keck förespråkar jakt på varg och vill göra det enklare att få tillstånd för skyddsjakt.

– Skyddsjakten borde bli mer generös allteftersom vargstammen växer, skriver Birgitta Karstensson och Karl-Erik Keck, företrädare för MP i Torsby.

På så sätt kan angreppen på till exempel hundar och får minskas, menar de.

– Snart borde vi kunna komma dithän att varenda varg som angriper tamdjur tas bort snabbt och effektivt genom skyddsjakt i någon form.

– Vi är övertygade om att samexistensen mellan människa och varg kan underlättas en hel del om skyddsjakt tillåts mer generöst allteftersom vargstammen växer, anser Birgitta Karstensson och Karl-Erik Keck, som konstaterar att Sveriges rovdjurspolitik delvis styrs av EU:s-lagar.

Miljöpartisterna menar att de förändringar man föreslagit går att göra utan att bryta mot några EU-direktiv. De hoppas att alla partier, oavsett vad man tycker i övrigt om rovdjurspolitiken, kan ställa upp på och genomföra dessa förslag för att underlätta den skyddsjakt som behövs, rapporterar Värmlands Folkblad.

 

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser