Mer än hälften av Blekinges tallar betesskadade

Blekinge (JJ) Skogsstyrelsen slår larm om att mer än hälften av tallarna i länet har betesskador efter hjortdjur.

Skogsstyrelsen efterlyser att återplanteringen i Blekinge ökas. Foto: Gettyimages

Blekinge Läns Tidning, BLT, rapporterar att det rör sig om betesskador efter älg och hjort men också rådjur vars skadepåverkan är höljd i dunkel

– Rådjuren är också fler, men ingen vet riktigt hur många. De är mer inriktade på de riktigt små plantorna på någon decimeter. De tar allt och lämnar inga spår efter sig. Därför kan vi oftast bara gissa, säger Johan Harrysson, distriktschef på Skogsstyrelsens i Ronneby, till BLT.

Han anger att liten återplantering av skog också påverkar skadeläget på tallarna. I dag återplanteras några få procent i Blekinge. Det önskvärda är 15 till 30 procent.

Återplanteringen ska ökas genom information och rådgivning.

– Det går inte att kräva återplantering av en speciell sort. Skogsvårdslagen ger stor frihet och säger egentligen bara att skog ska återplanteras, säger Johan Harrysson till BLT

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼