Matplats i skogen kan lösa Fagerstas vildsvinsproblem

Fagersta (JJ) Vildsvinen fortsätter härja bland bebyggelsen i Fagersta och nu grubblar inblandade på hur problemet kan lösas. En idé är att anlägga en matplats uppe i skogen.

En matplats i skogen kan vara lösningen på vildsvinsproblemen i Fagersta. Foto: Gettyimages

Jaktjournalen berättade på onsdagen om Eva-Britt Karlsson som blev omkullsprungen av en galt som högg henne i benen. Hör intervjun här.

Ortsbefolkningen vittnar om att vildsvin syns bland husen så gott som varje natt.

Tre jaktförsök har genomförts på galtar i området, men frågan är om det kommer att avhjälpa problemen. Det finns minst två suggor med sex respektive nio kultingar kvar, även om galtarna skjuts.

Enligt vad Jaktjournalen erfar finns en idé om att mata vildsvinen ute i skogen. Kommunen har kontaktats för eventuellt bidrag till viltfoder.

Fredrik Widemo, Svenska Jägareförbundet.

Matplats och jaktåtlar

Fredrik Widemo är Jägareförbundets expert på utfodring av vilt och han pekar på några viktiga principer.

– Ökar man överlevnaden för vildsvinen genom att mata dem, så måste det mötas med ökat jakttryck, säger Fredrik Widemo.

Hans förslag för att få bort vildsvinen från bebyggelsen i Fagersta är att anlägga en foderplats där vildsvinen får vara ifred.

– Den platsen ska ligga några kilometer från samhället. Sedan anlägger man mindre åtlar för jakt som ligger närmare bebyggelsen, säger Fredrik Widemo.

Den taktiken går ut på att grisarna upplever obehag när det närmar samhället

Ärtor, majs och tjära

Det gäller att locka vildsvinen till matplatsen och det kan man göra genom att exempelvis lägga smala stigar med foder som leder till maten.

– Det är också effektivt att stryka tjära på träd i ett område kring matplatsen – den doften drar till sig vildsvin, säger Fredrik Widemo.

Framförallt föredrar vildsvin att äta ärtor och majs.

– Man kan förledas att tro att vildsvinen skulle försvinna om man inte matar dem. Men det kommer de inte att göra i det här fallet. De söker sig till bebyggelsen och soptunnorna när de inte hittar mat i skogen, säger Fredrik Widemo.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser