Krister Hellström gillar inte att älgtjuren sköts av polisens eftersöksjägare. Foto: Privat

Markägare kritisk till att älgtjur avlivades av polisens eftersöksjägare

I slutet av november avlivades en älgtjur på Vikbolandet i Östergötland. Markägaren Krister Hellström tycker att det var en grann tjur och är kritisk till att älgen sköts.- Jag kan medge att det är är ett gränsfall, säger Per-Anders Eriksson, eftersöksansvarig vid polisen i Östergötland.

"}}

Norrköpings Tidningar har skrivit om fallet i sin pappersupplaga.

Det var vid ett kraftigt snöfall i slutet av november som en eftersöksjägare kallades till en bostadstomt på Vikbolandet. En älg hade legat i trädgården och ätit äpplen.

Den hade en kal fläck bak på kroppen och både privatpersoner och polisen som var i tjänst vid polisens länskommunikationscentral misstänkte att älgen kanske skadats i en viltolycka.

– Polisen tog beslut om att en eftersöksjägare skulle göra ett platsbesök och bedöma om älgen var skadad och måste avlivas, berättar eftersöksansvarige Per-Anders Eriksson.

Eftersöksjägaren hittade en lega på tomten där älgen ätit äpplen.

– Det var blod i legan och när jag spårade efter hittade jag älgen liggande. Den flyttade sig inte fast jag kom in på 30 meters avstånd. Då bedömde jag att det var bäst att avliva den, berättar eftersöksjägaren, som vill vara anonym.

Kroppen efter en avlivade älgen destruerades. Foto: Privat

Han uppger att det droppat blod från den kala fläcken på bakdelen av älgens rygg. Men i övrigt var den oskadd.

Markägaren kritisk

Krister Hellström äger 560 hektar mark, är jägare och det var på hans mark älgen sköts. Han är kritisk.

– Vi kämpar i älgskötselområdet för att bevara en livskraftig älgstam Då är det fel att skjuta bort en sådan grann tjur. Man kunde åtminstone ha väntat tills det blev dagsljus, säger Krister Hellström.

Den kala fläcken på älgens rygg kan ha uppkommit av älglusflugor. Norrköpings Tidningar har visat bilder på älgen för Elina Thorsson på SVA.

– Skadan på älgens rygg är en kronisk sårskada under avläkning. Man ser att hårremmen börjar växa tillbaka i sårets ytterkanter. Det röda området i mitten är en öppen såryta med ytliga blodkärl som håller på att läka, säger Elina Thorsson till tidningen.

Frågan är hur älgen skulle ha mått om det blivit ordentligt kallt.

Krister Hellström menar att älgen var i så god kondition, att den mycket väl hade kunnat återhämta sig.

– Det syntes i ytterkanterna att det börjat växa hår där igen, säger han.

Inte paragraf 40 C

Polisen ska först ha hänvisat till paragraf 40 C i jaktförordningen. I Norrköpings Tidningar finns också en faktaruta om paragraf 40 C intill nyhetstexten.

Paragrafen medger att djur som påträffas skadade kan avlivas.

Paragraf 40 C ger inte tillåtelse att spåra efter djur som misstänks vara skadade. De kan endast avlivas på platsen där de råkar anträffas.

Enligt markägare Krister Hellström sköts älgen minst 300 meter från trädgården där den legat och ätit äpplen.

Men polisens eftersöksansvarige, Per-Anders Eriksson, säger att det inte fråga om ett paragraf 40 C-fall.

Det var en åttataggare, som Krister Hellström hade velat ha kvar på marken. Foto: Privat

– Det är polisen som beslutat om platsbesök för att undersöka om djuret är skadat. Då kan eftersöksjägaren gå efter och avliva djuret. Jag kan medge att det är ett gränsfall som kan diskuteras. Jag ger i alla fall eftersöksjägaren mitt fulla stöd. Han gjorde vad han kunde i en svår situation, säger Per-Anders Eriksson.