Mårdhundsprojektpersonal avlivade invasiv jordekorre

Personal från Mårdhundsprojektet fick rycka ut och avliva en sibirisk jordekorre i Skåne häromdagen. Arten räknas som invasiv och kan ställa till stora problem om den får fäste i ett område.

Sibiriska jordekorrar ska inte få fäste i Sverige. Det är en invasiv art som hör hemma i centrala Ryssland och österut. Foto: Jörgen Nilsson/Länsstyrelsen Skåne

Den sibiriska jordekorren observerades i Torup utanför Malmö.

– Det troliga är att en privatperson haft det som husdjur trots att det inte är tillåtet i Sverige, och att djuret antingen rymt eller släppts ut i naturen. Det är både oansvarigt och olagligt att släppa ut invasiva främmande arter i svensk natur där de kan ställa till med stor skada, säger Nils Carlsson, ansvarig för arbetet med invasiva främmande arter på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

Den sibiriska jordekorren klassas tillsammans med 48 andra arter som invasiv i EU.  I Belgien har den blivit så talrik att den orsakar skador på andra arter. Länsstyrelsen skriver att arten sannolikt spridits från från djurparker och privatpersoner som hållit dem som husdjur.

– Kommer de ut och börjar reproducera sig kan de bli väldigt många och orsaka skador i den nya miljön. Jordekorrar äter bland annat fågelägg och är en effektiv spridare av borrelia som kan drabba människor och djur. De kan också göra stora skador i fruktträdgårdar i de nya miljöer där de sprider sig, säger Nils Carlsson vidare.

Jordekorren avlivades av personal från Mårdhundsprojektet på uppdrag av Naturvårdsverket.

Ytterligare en observation av sibirisk jordekorre har gjorts i Abbekås och Nils Carlsson tror att det är en annan individ eftersom sträckan mellan observationsplatserna för stor.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.

Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott

Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
ANNONS ▼

Annonser