Människor kan ha smittats av dvärgbandmask i Sverige

Folkhälsomyndigheten kan inte länge utesluta att människor smittats av dvärgbandmask i Sverige.

Det är Läkartidningen som rapporterar om de tio fall av rävens dvärgbandmask som konstaterats hos svenskar sedan 2012. I sju av fallen har det konstaterats att drabbade smittats utomlands.

I de senaste tre fallen kan människor ha drabbats av parasitinfektionen i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det var väntat att vi förr eller senare skulle få fall av infektion med rävens dvärgbandmask där vi inte kan utesluta inhemsk smitta. Men risken att smittas är fortsatt mycket liten, både i Sverige och i länder där parasiten är betydligt vanligare i naturen än den är här, säger Anders Wallensten, statsepidemiolog, i ett uttalande på Folkhälsomyndighetens webbplats som citeras av Läkartidningen.

SVA skriver på sin hemsida att hund, katt eller räv inte får några sjukdomssymtom.

”Hos människa utvecklas parasiten som en svulst i levern och kan också sprida sig i kroppen till andra organ. Sjukdomen är mycket allvarlig, även om inte många människor drabbas. Smittade människor som insjuknar måste ofta genomgå levertransplantation och livslång behandling för att inte avlida av parasitinfektionen”, skriver SVA.

Även vargen kan bära rävens dvärgbandmask. Det är därför vargar som varit föremål för flyttplaner avmaskats.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Kan man lita på Äbin?

Det finns många frågor och vissa tveksamheter kring Älgbetesinventeringen, Äbin. Metoden används som underlag för älgförvaltningsplanerna, men är hur går den till – och framförallt: Är resultaten tillförlitliga och användbara i viltförvaltningen?

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.
ANNONS ▼

Annonser