Människor kan ha smittats av dvärgbandmask i Sverige

Folkhälsomyndigheten kan inte länge utesluta att människor smittats av dvärgbandmask i Sverige.

Det är Läkartidningen som rapporterar om de tio fall av rävens dvärgbandmask som konstaterats hos svenskar sedan 2012. I sju av fallen har det konstaterats att drabbade smittats utomlands.

I de senaste tre fallen kan människor ha drabbats av parasitinfektionen i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det var väntat att vi förr eller senare skulle få fall av infektion med rävens dvärgbandmask där vi inte kan utesluta inhemsk smitta. Men risken att smittas är fortsatt mycket liten, både i Sverige och i länder där parasiten är betydligt vanligare i naturen än den är här, säger Anders Wallensten, statsepidemiolog, i ett uttalande på Folkhälsomyndighetens webbplats som citeras av Läkartidningen.

SVA skriver på sin hemsida att hund, katt eller räv inte får några sjukdomssymtom.

”Hos människa utvecklas parasiten som en svulst i levern och kan också sprida sig i kroppen till andra organ. Sjukdomen är mycket allvarlig, även om inte många människor drabbas. Smittade människor som insjuknar måste ofta genomgå levertransplantation och livslång behandling för att inte avlida av parasitinfektionen”, skriver SVA.

Även vargen kan bära rävens dvärgbandmask. Det är därför vargar som varit föremål för flyttplaner avmaskats.

AKTUELLT

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Det kan vara säljakt på gång

Ett antal motioner om licensjakt på säl bereds just nu i miljö- och jordbruksutskottet. Utskottets ordförande, Kristina Yngwe, C, tror att det kan bli ja till motionerna och det det öppnar för licensjakt på säl.

Annonser