Människor kan ha smittats av dvärgbandmask i Sverige

Folkhälsomyndigheten kan inte länge utesluta att människor smittats av dvärgbandmask i Sverige.

Det är Läkartidningen som rapporterar om de tio fall av rävens dvärgbandmask som konstaterats hos svenskar sedan 2012. I sju av fallen har det konstaterats att drabbade smittats utomlands.

I de senaste tre fallen kan människor ha drabbats av parasitinfektionen i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det var väntat att vi förr eller senare skulle få fall av infektion med rävens dvärgbandmask där vi inte kan utesluta inhemsk smitta. Men risken att smittas är fortsatt mycket liten, både i Sverige och i länder där parasiten är betydligt vanligare i naturen än den är här, säger Anders Wallensten, statsepidemiolog, i ett uttalande på Folkhälsomyndighetens webbplats som citeras av Läkartidningen.

SVA skriver på sin hemsida att hund, katt eller räv inte får några sjukdomssymtom.

”Hos människa utvecklas parasiten som en svulst i levern och kan också sprida sig i kroppen till andra organ. Sjukdomen är mycket allvarlig, även om inte många människor drabbas. Smittade människor som insjuknar måste ofta genomgå levertransplantation och livslång behandling för att inte avlida av parasitinfektionen”, skriver SVA.

Även vargen kan bära rävens dvärgbandmask. Det är därför vargar som varit föremål för flyttplaner avmaskats.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Ny vargattack i Småland natten mot fredagen

Ännu en vargattack mot får inträffade natten mot fredagen vid fårbesättning i Gislaveds kommun. – Sex får dödades och två får saknas, säger Jens Mattsson vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼