Lyckat rävlocksförsök i fjällvärlden

Arjeplog (JJ) Ulf Lindroth har fått i uppdrag av länsstyrelsen i Norrbotten att på försök bedriva lockjakt på räv i fjällvärlden. De första fyra lockdagarna har resulterat i åtta rävar.

Minst sagt lyckat första försök med lockjakt på fjället. Foto: Ulf Lindroth

– Jag måste säga att det gått över förväntan, säger Ulf Lindroth, Rosvik som håller på att packa i hop lägret.

Lockjakten är ett försöksprojekt som ska utvärderas. Tanken om det lyckas är det ska kunna vara ett komplement till annan jakt på rödräven för att skydda bestånden av fjällgås och fjällräv. Ulf har fått tillstånd av länsstyrelsen att fritt transportera sig med skoter på fjället.

– Jag har fokuserat på områden där fjällgåsen häckar och tillrinningsområden i dalgångar som räven använder för att ta sig upp i fjällen.

Fyra av de åtta skjutna rävarna är skjutna i direkt anslutning till häckningsområden för fjällgåsen. Och av de totalt åtta skjutna rävarna var sex dessutom tikar.

– Nog har jag sett till att det blivit någon föryngring mindre.

Ulf har lockat mellan tre och sex pass per dag och lagt lika många timmar på locket.

– Det har varit ganska mycket rekning och dessutom har det varit blåsigt. Jag har gjort en del försök med fågellock med ljudet har inte nått ut så det har blivit att köra med kraftigt harskrik i stället.

Första locksessionen är nu över, men Ulf har fortfarande sex dagar kvar att bedriva försöksjakten i vårvinterfjällen runt Arjeplog.

– Det ska bli spännande att komma tillbaka och fortsätta.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser