Jaktnyheter

LRF och Naturskyddsföreningen överens om kompensation för vargstängsel

Två organisationer som till vardags står långt i från varandra i vargfrågan är eniga om att bönder bör kompenseras för underhåll av stängsel som det ovan. Arkivfoto: Per Jonson
Kungsbacka (JJ) Ekonomisk kompensationen för så kallat vargstängsel och kanske framförallt för skötsel av det är och lär förbli en het potatis. För tillfället verkar dock LRF och Naturskyddsföreningen vara överens om att en ny ersättning, angående skötsel av stängslet, bör komma till stånd.
Inte minst tidigare i höstas var diskussionen kring ersättning för rovdjursstängsel på tapeten. Den numera, i alla fall i jägarkretsar, välkända gården Molstaberg, i Sörmland, avböjde då myndigheternas erbjudande om att sätta upp det omtalade stängslet runt sina vargbesökta fårhagar. En stor anledningen till detta var att kostnaden för skötseln av stängslet skulle bli mycket hög. Högre än vad gården hade råd med. Men i en debattartikel, i Värmlands Folkblad, kan man idag se en viss ljusning. LRF och Naturskyddsförenings ordföranden skriver nämligen gemensamt att de, trots många andra åsiktsskillnader, är överens om att en ersättning för skötsel av rovdjursstängsel snarast bör införas. De menar också att de ekonomiska medlen inte skall komma ur de redan, för rovdjursdrabbade, avsatta pengarna. Istället anser man att finansieringen av bör komma från helt nya pengar. Om myndigheterna lyssnar på de två stora organisationerna återstår att se.