LRF bryter med jägarförbunden – ”vildsvinsfrågan är en ödesfråga”

Lantbrukarnas riksförbund LRF har arbetat tillsammans med jägareförbunden med att ta fram en handlingsplan för att minska viltskador på jordbruket. Nu lämnar LRF samarbetet eftersom de menar att jägarförbunden inte delar uppfatting med dem.

Det gick inte att enas. Därför lämnar LRF arbetet med gemensam handlingsplan för vildsvinsförvaltningen. Arkivfoto: Per Jonson

– Vildsvinsfrågan och är en ödesfråga för en del av våra medlemmars fortsatta existens och så viktigt för LRFs medlemmar att vi dessvärre inte ser någon annan utväg än att fortsätta med handlingsplanen på egen hand, säger Palle Borgström, riksförbundsordförande LRF i ett pressmeddelande.

Det var i fjol LRF och de två jägareförbunden inledde ett samarbete med att ta fram en handlingsplan för minska viltskadorna på jordbruk och skog. Men de skilda inställningarna till vildsvinsförvaltningen har fått LRF att hoppa av samarbetet och nu gå sin egen väg.

Motståndare till nationella mål

Enligt Anders Wetterin, viltansvarig på LRF är det framförallt en punkt parterna inte kunde enas om.

– Det gäller nationella mål. Svenska Jägareförbundet vill inte lägga in nationella mål i handlingsplanen. Relativt nyligen tog ju Naturvårdsverket fram en dokument där de skriver att målsättningen till 2025 bland annat är att halvera kostnaderna för vildsvinsskador i lantbruket.

Någon färdig handlingsplan som nu måste revideras finns inte i nuläget. Målsättningen var att det skulle finnas en färdigställd plan denna våren som kunde presenterats på årsstämman men arbetet kom aldrig så långt på grund av de skilda meningarna.

– Det var ingen slump att vi ville skriva en gemensam plan eftersom vi då kunde trycka på att detta var något vi alla kommit överens om. Å andra sidan hade den kompromiss som krävts om alla skulle enats varit så pass urvattnad att den inte betytt något. Därför går vi vidare på egen hand.

I tillägg till motståndet mot nationella mål menar Anders Wetterin att jägareförbunden också hade en annan verklighetsuppfattning när det gäller hur omfattande skadeproblematiken är.

I slutet av april skrev LRF ett öppet brev till regeringen där de la fram sina egna önskemål för ett effektiv vildsvinsförvaltning.

Öppet brev från LRF – kräver stenhårda tag mot vildsvinen

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼