Fåret flåddes och visade tydliga tecken på vargattack. Men informationen från länsstyrelsen dröjde nästan ett dygn och under tiden levde löshundar i området farligt. Foto: Privat och Gettyimages, montage

Löshundar levde farligt när info om vargattack dröjde

Länsstyrelsen i Skåne dröjde nästan ett helt dygn med att informera om lördagens vargattack i Höör. Det innebar exempelvis att löshundsjägare bedrev jakt utan att känna till att det fanns varg i området.- Olyckligt, säger ansvarig chef på länsstyrelsen.

"}}

– Det är väldigt beklagligt att man inte går ut med informationen direkt. Jag har träffat rätt så många människor som är irriterade över det. Det handlar bland annat om jägare och människor som har tamboskap, säger Cristian Albinsson, ordförande i Frosta Jaktvårdskrets som organiserar jägarna i Höör.

Uppgifter till Jaktjournalen

Det var på lördagen som en tacka av rasen gutefår hittades vargdödad på en gård i Höör. Enligt uppgifter till Jaktjournalen ville chefer på länsstyrelsen inte att myndigheten skulle gå ut med informationen offentligt. Det ska ha handlat om att man ”inte ville bidra till att skapa panik kring vargen”.

Man skulle invänta DNA-prover, vilket brukar ta fem arbetsdagar.

Under söndagen berättade facbooksidan Vargobs om attacken. Strax före klockan 15 lade Jaktjournalen ut nyheten.

Länsstyrelsens webbsida offentligtgjorde inte vargattacken förrän strax före klockan 18 på söndagskvällen.

Vill ha snabb information

Hans Ramel, ordförande i LRF Skåne, har fått information från länsstyrelsen att den fördröjda informationen berodde på ”ett missförstånd” mellan olika personer på länsstyrelsen.

– Det är viktigt att länsstyrelsen informerar oss snabbt, inte att vi får läsa om det i sociala medier. Nu har man försäkrat att det ska fungera hädanefter, säger Hans Ramel till Jaktjournalen.

Jakthundar som släpptes i trakterna av Höör under söndagen levde farligt och Cristian Albinsson i Frosta Jaktvårdskrets är kritisk till att information om en vargattack dröjer.

– Ska man skapa förtroende mellan länsstyrelsen och allmänheten är det extra viktigt att informera direkt, säger Cristian Albinsson.

”Missförstånd”

Cecilia Backe är chef på avdelningen för naturskydd vid länsstyrelsen i Skåne och hon säger att den försenade informationen berodde på ett internt missförstånd.

– Att skriva ett pressmeddelande är ingenting som är akut. Det kan vi vänta med till på måndagen. Det interna missförståndet handlade om att informationen via våra andra kanaler, Rovbase och vår webbsida, skulle fortgå precis som vanligt, säger Cecilia Backe.

– Ja, det är olyckligt att den informationen inte gått ut i våra vanliga kanaler. Det ska inte hända igen, säger Cecilia Backe.