Lodjur som hoppar in i vilthägn får skjutas

Ett lodjur utanför Uppsala har vid två tillfällen hoppat över ett tvåmeters stängsel till ett vilthägn. Nu pågår skyddsjakt på lodjuret.

Lodjur är duktiga på att hoppa. Arkivbild: Gettyimages

Uppgång rapporterar att lodjuret tagit sin in i ett hägn med dovhjort och mufflonfår i Vänge och dödat 3-4 hjortar. Ägaren har tätat stängslet nedtill och satt upp eltråd upptill.

Det hindrar inte lodjuret att hoppa in.

– Skyddsjakt är ett alternativ när andra åtgärder vidtagits och gäller bara för det här lodjuret. Ägaren har gjort vad man kunnat, ändå har lodjuret lyckats ta sig in. Den har lärt sig var det finns mat och vi bedömer att det finns risk för att fler djur dödas, säger Sebastian Olofsson, rovdjushandläggare på länsstyrelsen i Uppsala, till Uppgång.

Skyddsjakten får pågå till den 28 februari. Lodjuret får skjutas inne i hägnet men även utanför – om spåren visar att den varit i hägnet och tagit sig ut därifrån.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser