Lodjur som hoppar in i vilthägn får skjutas

Ett lodjur utanför Uppsala har vid två tillfällen hoppat över ett tvåmeters stängsel till ett vilthägn. Nu pågår skyddsjakt på lodjuret.

Lodjur är duktiga på att hoppa. Arkivbild: Gettyimages

Uppgång rapporterar att lodjuret tagit sin in i ett hägn med dovhjort och mufflonfår i Vänge och dödat 3-4 hjortar. Ägaren har tätat stängslet nedtill och satt upp eltråd upptill.

Det hindrar inte lodjuret att hoppa in.

– Skyddsjakt är ett alternativ när andra åtgärder vidtagits och gäller bara för det här lodjuret. Ägaren har gjort vad man kunnat, ändå har lodjuret lyckats ta sig in. Den har lärt sig var det finns mat och vi bedömer att det finns risk för att fler djur dödas, säger Sebastian Olofsson, rovdjushandläggare på länsstyrelsen i Uppsala, till Uppgång.

Skyddsjakten får pågå till den 28 februari. Lodjuret får skjutas inne i hägnet men även utanför – om spåren visar att den varit i hägnet och tagit sig ut därifrån.

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser