Lodjur som hoppar in i vilthägn får skjutas

Ett lodjur utanför Uppsala har vid två tillfällen hoppat över ett tvåmeters stängsel till ett vilthägn. Nu pågår skyddsjakt på lodjuret.

Lodjur är duktiga på att hoppa. Arkivbild: Gettyimages

Uppgång rapporterar att lodjuret tagit sin in i ett hägn med dovhjort och mufflonfår i Vänge och dödat 3-4 hjortar. Ägaren har tätat stängslet nedtill och satt upp eltråd upptill.

Det hindrar inte lodjuret att hoppa in.

– Skyddsjakt är ett alternativ när andra åtgärder vidtagits och gäller bara för det här lodjuret. Ägaren har gjort vad man kunnat, ändå har lodjuret lyckats ta sig in. Den har lärt sig var det finns mat och vi bedömer att det finns risk för att fler djur dödas, säger Sebastian Olofsson, rovdjushandläggare på länsstyrelsen i Uppsala, till Uppgång.

Skyddsjakten får pågå till den 28 februari. Lodjuret får skjutas inne i hägnet men även utanför – om spåren visar att den varit i hägnet och tagit sig ut därifrån.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser