Lockjaktförsök kan få fortsättning

Arjeplog (JJ) Under två tillfällen nu på våren har UIf Lindroth, lockjaktsexpert, på försök jagat rödräv i fjällen för att skydda fjällgås- och fjällrävsbestånden. Länsstyrelsen är mycket nöjda med resultatet.

Ulf Lindroth jagar räv för att skydda andra rävar. Foto: Privat

Under två korta perioder efter att ordinarie jaktsäsong fick Ulf Lindroth möjlighet att inom ramen för en försöksverksamhet, jaga rödräv i Norrbottensfjällen.

Länsstyrelsen gav Ulf Lindroth möjlighet att röra sig fritt med skoter i området och den duktiga lockjägaren kunde reka bra platser.

Nu är vårens försöksprojekt avslutat och resultatet blev tolv rävar på åtta dagar.

– Det är bättre än vad vi hade hoppats på, säger Linda Johansson som jobbar som koordinator med hotade arter, på Länsstyrelsen i Norrbotten till Sveriges Radio Norrbotten.

Tack vare den lyckade skyddsjakten värderar nu Länsstyrelsen att låta Ulf Lindroth fortsätta med lockjakten även nästa vår.

 

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser