Nelly Grönberg på länsstyrelsen i Västra Götaland vill inte berätta de exakta omständigheterna kring när en varg i söndags avlivades i Vikenreviret i Västra Götaland.
- Jag förstår inte vad syftet skulle vara, säger Nelly Grönberg.
Jaktjournalen berättade på onsdagskvällen att en vuxen hanvarg skjutits med stöd av paragraf 28 i Vikenreviret som ligger i Västra Götaland.
Chefen för viltenheten vid länsstyrelsen i Västra Götaland, Anita Bergstedt, sade på onsdagskvällen att vargen enligt länsstyrelsens bedömning skjutits i enlighet med paragraf 28.
Bergstedt kunde dock inte redogöra för de exakta omständigheterna utan hänvisade till besiktningsman Nelly Grönberg.
– Det var en man som var ute och kollade på jaktmarkerna och tittade efter räv, rådjur och eventuella grävlingsgryt att träna hund i. Han hade vapen med sig och hade tänkt skjuta om det kom något djur som var jaktbart, berättar Nelly Grönberg.

20.30-tiden
Vid 20.30-tiden passerade mannen ett fållsystem med hagar där det vistades unga nötkreatur. Då fick han se minst två vargar och anade en tredje varg i närheten. En av vargarna var på väg mot nötkreaturen.
– Han viftade med armarna och skrek och stampade, sedan sköt han vargen på cirka 80 meters avstånd. Han träffade bakom ena frambenet och vargen gick ungefär 30 meter efter skottet, säger Nelly Grönberg.
I paragraf 28, som ger människor rätt att försvara tamdjur vid rovdjursangrepp. Man måste först försöka skrämma rovdjuret, sedan får man döda det.
”…när rovdjuret angriper och skadar tamdjuret eller om det är uppenbart att ett sådant angrepp är omedelbart förestående…”, står det i paragraf 28.
Redogjort för chefen
Nelly Grönberg vill dock inte berätta exakt vad som föregick händelsen då vargen sköts nära korna i söndags kväll.
– Jag förstår inte vad syftet skulle vara. Jag har redogjort för min chef om händelsen, säger Nelly Grönberg.
Det har funnits indikationer på att vargparet i Vikenreviret fick valpar i våras. Människor har bland annat rapporterat att de hört ylande vargar i reviret.
Vargen som sköts var en vuxen hane som vägde 44 kilo. Man misstänker att det är alfahanen i Vikenreviret – en varg med skandinaviskt ursprung.
– Det är den enda varg i området som inte betraktats som genetiskt viktig. Övriga vargar i flera revir är avkommor födda i Tivedenreviret, säger Nelly Grönberg.
”Som stövare”
DNA-prov är taget och kommer att visa om misstanken stämmer, att det är alfahanen som fällts.
I området är älgstammen svag, men det finns gott om annat vilt, enligt Nelly Grönberg.
Enligt vargforskare Olof Liberg väger vargvalpar omkring 20 kilo så här års.
– De är ungefär lika stora som stövare och börjar ungefär nu kunna vara med på jakt. Det är kanske litet tidigt, men inte omöjligt, säger Liberg.